U bent hier

Nieuwe locatiemanagers voor opvang vluchtelingen in hotel Haren

Zo’n 160 vluchtelingen uit Oekraïne hebben een veilige plek gevonden in het voormalige Nescio Hotel in Haren. De gemeente heeft per 1 april de zorg voor de vluchtelingen en het beheer van het pand overgenomen van het COA. “We richten ons op de opvang van de vluchtelingen, de verbouw en inrichting van het pand en op de dagelijkse gang van zaken,” vertellen de nieuwe locatiemanagers Annelies Hulsman en Martin Stolt. ”Daaraan hebben we in deze opstartfase de handen meer dan vol.”

De oude balie achter de hoofdingang staat er verlaten bij. In de eetzaal wachten nieuwe tafels en eetstoelen op de gasten. Koelkasten en vaatwassers zijn net geleverd voor de keukenruimtes. Het hotel wordt verbouwd om vluchtelingen voor langere tijd op te vangen. “Bewoners kunnen straks zelf koken. Ook komen er eet- en recreatieruimten en bijvoorbeeld ook wasruimtes. We zijn alles aan het inregelen.”

Iets willen doen

In een vleugel van het pand verblijven de vluchtelingen in hotelkamers. Alle nu beschikbare kamers zitten vol. Veel vluchtelingen zijn hier al een paar weken, vertelt Annelies. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen. “Hoe het met ze gaat? Best oké, is onze indruk. Ze volgen het nieuws op de voet en staan erg in contact met hun landgenoten, hier in Nederland en in andere landen. Veel mensen geven aan dat ze graag iets willen doen. Ze zijn op zoek naar regelmaat, bijvoorbeeld met werk of school. Dat geeft afleiding en een invulling aan de dag. Daar zijn we met verschillende instanties mee bezig.”

Focus op mensen uit Oekraïne 

Martin en Annelies werken sinds 1 april in het Nescio Hotel. Als locatiemanagers zijn zij verantwoordelijk voor de locatie ‘en alles wat erbij komt kijken. Van klein tot groot’. Ze hebben veel overleg met instanties. Bijvoorbeeld over onderwijs, zodat de kinderen snel naar school kunnen. En over zorg: huisartsen, GGD en het WIJ-team in Haren. De vluchtelingen hebben inmiddels leefgeld. Ook worden er acties opgezet voor werk en dagbesteding. Naast de locatiemanagers bestaat het team in het oude Nescio Hotel uit vier woonbegeleiders en een huismeester. Verder is er beveiliging aanwezig.
“Dit pand werd tot voor kort beheerd door het COA. Die organisatie is vertrokken. Voor ons is alles nieuw. De focus ligt op de mensen uit Oekraïne. Ook zijn we druk met de grote verbouwing van het pand. Er is veel vooruitgang geboekt. Het is wel zoeken, voor iedereen. Daardoor komen we helaas nog niet toe aan de begeleiding van de vele hartverwarmende acties vanuit de omgeving”, geven Annelies en Martin aan. 

Geduld 

“De buurt is erg betrokken en begaan met de bewoners uit Oekraïne. Dat is echt heel fijn om te merken. We krijgen veel aanbod van vrijwilligers en er zijn heel veel spullen gebracht. Maar we komen er nu nog niet aan toe. We hebben er simpelweg de tijd niet voor. Wij vragen alle behulpzame mensen daarom om nog even geduld te hebben met hun initiatieven en niet spontaan spullen te brengen. Samen met de bewoners gaan we inventariseren wat ze nodig hebben. Dan komen we graag bij u terug.”