Monumenten in Haren en Noordlaren krijgen een opknapbeurt

De gemeente heeft subsidie gekregen om zes monumenten in de voormalige gemeente Haren te onderhouden.

We krijgen van het Rijk 205.000 euro voor de komende jaren. Het gaat om de Dorpskerk, ‘t Clockhuys, de voormalige Tuindorpschool en begraafplaats de Eshof in Haren en de Bartholomeuskerk en molen de Korenschoof in Noordlaren.

Degelijk

Gerrie Sikkema is bouwkundig ingenieur van het vastgoedbedrijf van de gemeente Groningen. Zij houdt onder andere in de gaten welke gebouwen onderhoud nodig hebben. Ze is erg blij met de subsidie: “We onderhouden deze gebouwen sowieso, maar nu kunnen we het veel degelijker doen. En we hebben nu de monumenten veel beter in kaart, omdat je met het aanvragen van de subsidie gedwongen wordt goed te kijken naar welk onderhoud wanneer nodig is.”

Tuindorpschool

Bij de voormalige Tuindorpschool aan de Waterhuizenweg in Haren laat ze zien wat er zoal moet gebeuren. Het gebouw uit 1920 heeft allerlei bijzondere details. Enthousiast wijst ze  naar het dak: “Dat zijn schubvorsten, die pannen op de hoek van het dak. Kijk hoe mooi die omhoog krullen. Sommigen moeten we vervangen.” Van het torentje op het dak is een groot deel van de verf afgebladderd: “Die gaan we  compleet herstellen. De windvaan gaan we restaureren en een nieuwe laag bladgoud geven. […] Zo’n gebouw als dit, daar word ik erg enthousiast van.”

Sober en doelmatig

Het geld dat we hebben gekregen is de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Een subsidie die besteed moet worden aan sober en doelmatig onderhoud en is bedoeld voor eigenaren van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Het geld wordt besteed op basis van  een onderhoudsplan van zes jaar dat begint in 2020.

Toren

De toren van de dorpskerk in Haren is ook van de gemeente. Halverwege de toren is op een plaquette te zien dat grote restauratie van 1914 ook al met geld van het Rijk is gedaan. In de gevel is te zien waar nieuwe stenen de oude hebben vervangen. Een aantal van die stenen zijn op zolder gevonden. “Die worden nu gebruikt om slechte stenen te vervangen. We gaan ook voegen herstellen.” De kerk heeft onlangs buitenverlichting gekregen, zodat hij in het donker goed te zien is. “Dat soort maatregelen vallen niet onder de subsidie, het gaat alleen om noodzakelijk onderhoud.”

Groningen

Gerrie heeft samen met Wieringa Molenbouwadvies de subsidies aangevraagd voor monumenten in de voormalige gemeente Haren. Ze wil dat in de toekomst ook doen voor andere monumenten van de gemeente Groningen. Bijvoorbeeld de muziekschool Vrijdag, het Goudkantoortje en het Grand Theatre. Het Stadhuis krijgt nu al 218 duizend euro. Dat is aangevraagd door het architectenbureau dat de verbouwing leidt.

Noordlaren

In Noordlaren rijdt Gerrie eerst langs de Bartholomeuskerk, waarvan we het metselwerk gaan herstellen, die we gaan schilderen en de windvaan, in de vorm van een paard, krijgt een opknapbeurt. Daarna komen we bij molen de Korenschoof terecht. Een molen die staat op het terrein van een boerderij. Hij is pas geverfd, maar de vele bewegende delen slijten snel. Dus moet de volgende verfbeurt al ingepland worden. “We willen onze monumenten in goede staat houden, we kijken er echt wel naar om.” Dat moet ook, want de molen maalt nog elke woensdag.

Open Monumentendag

Een aantal van de monumenten in dit artikel kun je zaterdag 14 september bezoeken tijdens Open Monumentendag. Kijk voor meer informatie op de site van Erfgoed Groningen.