U bent hier

Mevrouw Cobien Nieuwpoort koninklijk onderscheiden

Cobien

Zondag 13 oktober 2019 om 11.15 uur reikte burgemeester Koen Schuiling een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw Cobien Nieuwpoort. Dit gebeurde na afloop van de kerkdienst in de Immanuelkerk, Overwinningsplein 1 in Groningen waar zij die dag afscheid nam als dirigente.

Mevrouw Nieuwpoort (1964) is zangeres, zangpedagoge en muziekcoach. Al voor het afronden van het conservatorium in 1999 trad zij op als zangeres, mezzosopraan en alt.

Cantorij

Sinds 2003 is mevrouw Nieuwpoort dirigente van de cantorij Viering op Weg van de Immanuelkerk in Groningen. Daarnaast geeft zij workshops stemvorming en treedt zij op als muziekcoach. In 2004 heeft ze Elisaar Andringa begeleid naar de finale van het RTL programma Idols.

The New Life

Daarnaast heeft zij een belangrijke rol vervuld bij de oprichting van het koor ‘The New Life’.  Contact leggen met de vluchtelingen in de noodopvang aan de Van Swietenlaan is niet makkelijk, maar mevrouw Nieuwpoort kreeg contact met een Syrische dirigent en nodigde deze bij haar thuis uit. Hieruit ontstond het koor ‘The New Life’. Het koor oefende bij mevrouw thuis. Inmiddels treed het koor op in kerken, tijdens de landelijke viering Koningsdag in Groningen (2018), in de synagoge en nog op veel andere plekken. Later is mevrouw Nieuwpoort ook gaan werken met asielzoekers uit de Bed-bad-broodopvang. De Bed-bad-brood band repeteert ondertussen enthousiast en treedt regelmatig op.

Scratchprojecten

Naast de vele koren die mevrouw Nieuwpoort heeft gedirigeerd is zij ook een enthousiast initiator en organisator van ‘scratchprojecten’. Daarbij wordt een muziekstuk in één dag met een groot aantal mensen ingestudeerd en aan het eind van diezelfde dag uitgevoerd.

Sri Lanka

Mevrouw Nieuwpoort heeft muziek in al haar vezels, want zelfs tijdens  vakanties in Sri Lanka heeft ze een muziekproject opgezet om jonge mensen via muziek samen te laten komen en met elkaar muziek te maken. Ze schafte zelf ter plekke muziekinstrumenten aan en liet deze daar achter.
 
Mevrouw Nieuwpoort wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.