Le Roy-gebied: uniek stuk groen midden in Lewenborg

Bewoners onderhouden sinds de jaren 1973 zelf een groot deel van het gemeentelijk groen in Lewenborg.

Dat gaat volgens de visie van tuinarchitect en beeldend kunstenaar Louis Le Roy. Hij vond dat de mens de natuur niet moest proberen te beheersen, maar er mee moest samenwerken. Sommigen vinden het rommelig, anderen noemen het een paradijs. Iedereen is het erover eens: het is een uniek gebied.

Smal paadje

Over een smal paadje loopt Gerrit Vos direct vanaf zijn voordeur het gebied in. Tussen de bomen hangen netten, op de grond liggen grote keien en houten palen. “Dit is een van de projecten die ik doe: Het Circuit. De bedoeling is dat kinderen rond komen zonder de grond te raken.” Gerrit is sinds 1983 verbonden aan de stichting Le Roy Groningen. Inmiddels is hij secretaris.

2 kilometer

Het gebied, of eigenlijk zijn het meerdere losse en aan elkaar gegroeide gebieden, slingert zich door de wijk Lewenborg, af en toe moet je een straat oversteken, maar alles bij elkaar kun je ruim 2 kilometer lopen door het groen. De gemeente heeft in 2010 vastgelegd dat de stichting voor 100 jaar het beheer doet van het gebied. Daar krijgen ze jaarlijks subsidie voor, om grote klussen door bijvoorbeeld een aannemer te kunnen laten doen. Voor de rest is het vooral veel spierkracht en enthousiasme. Er zijn een paar regels waar de stichting aan moet voldoen. Het belangrijkste is dat het veilig moet zijn. Dat geldt voor klimobjecten, maar ook voor bomen, die op omvallen staan.

Stadsdeelbeheerder

Ronald Rooijakkers is als stadsdeelbeheerder Oost verantwoordelijk voor het beheer in Lewenborg. Af en toe ondersteunen medewerkers van Stadsbeheer of de bomenploeg met het onderhoud, verder hoeft de gemeente niets te doen. “Je merkt wel dat we dat soms moeten uitleggen, want omwonenden zien toch in eerste instantie de gemeente als verantwoordelijke. Daar staat tegenover dat het echt een bijzonder stuk groen is, midden in een woonwijk. In Groningen mogen we trots zijn op een gebied zoals dit: hier en in Heerenveen zijn de enige twee plekken waar het gedachtengoed van Le Roy nog is en wordt voortgezet.”

Ecokathedraal

De gedachte van Louis Le Roy over natuur gaat over meer dan alleen planten. Hij combineerde puin, tegels, stenen en hout met de natuur. En maakte zo, wat hij noemde, een ecokathedraal. Op kleine schaal is het terug te zien in Lewenborg. Gerrit loopt langs manshoge torens van stoeptegels, vijvers aangelegd van klinkers met rotsplantjes, maar ook een salamanderpoel, een pinetum (tuin met verschillende naaldbomen) een vuurplaats. Allemaal projecten die een of meerdere vrijwilligers onder hun hoede hebben. “En niet alles lukt, maar dat geeft niet,” zegt Gerrit, “een bos moet ook ruïnes hebben.”

Berenklauw

Zelf is hij de afgelopen periode erg druk geweest met het weghalen van berenklauw. Planten mogen overal groeien, maar niet als ze overlast veroorzaken. Zo moet hij ook soms nieuwe paadjes aanleggen, of openhouden. “Als er niet genoeg gelopen wordt, groeien ze dicht.” Het klinkt alsof er niet een duidelijk plan is en dat klopt ook. Volgens Le Roy moet je het al improviserend doen zonder einddoel. “Na 1000 jaar zijn we net lekker begonnen,” grinnikt Gerrit.

Vrijwillig

Ronald Rooijakkers is nog niet zo lang stadsdeelbeheerder in Oost, maar hij ziet ook hoe bijzonder het gebied is en hoe geweldig het is dat inwoners zich er vrijwillig voor inspannen. “Het zou mooi zijn als meer mensen zich als vrijwilliger bij de stichting melden. Zo zorgen we er samen voor dat het unieke plekje zo bijzonder blijft.”

Vandalisme

“Hier zat een deurtje onder in de boom. Het was een kabouter- en elfjesparadijs, gemaakt door een van de vrijwilligers. Kinderen konden er mee spelen en dingen bij maken. Heeft een maand zo gefunctioneerd. Iemand heeft het weggehaald.” Zo wijst Gerrit op verschillende vormen van vandalisme: netten gestolen, prullenbakken in de fik… Het frustreert hem, maar hij laat zijn hoofd niet hangen: “Nooit opgeven, altijd doorgaan. Ik hou het langer vol dan zij.”

Info

Wil je zelf een keer door het Le Roy-gebied wandelen? Dat kan 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Begin bijvoorbeeld bij het Le Roy Huis aan de Overloop. Er staan op verschillende plaatsen borden met plattegronden. Meer info op de site van de stichting. Aanmelden als vrijwilliger kan daar ook.