U bent hier

Lagere energierekeningen en duurzamere huizen in Beijum en Lewenborg door Energiecoaches

Bij meer dan honderd huishoudens leverde een bezoek van de energiecoach het afgelopen jaar een fors lagere energierekening op.

Daarbij ging het om jaarlijkse besparingen tussen de 150 en 600 euro. Deze positieve resultaten van het Groninger Energieproject in Beijum en Lewenborg zijn de aanleiding voor een verlenging van het project met twee jaar. Het Energieproject is een initiatief van het gebiedsteam Oost in samenwerking met WIJ Beijum, WIJ Lewenborg en De Oude Bieb in Lewenborg en heeft als doel de energierekeningen van wijkbewoners met een minimuminkomen te verlagen.

Groen en sociaal

Mattias Gijsbertsen, wethouder duurzaamheid: ”Het mooie aan dit project is dat het groen en sociaal verbindt. Mensen besparen energie, er is persoonlijk contact met wijkbewoners en de vrijwillige energiecoaches grijpen de kans hun talenten te ontdekken.” Energiecoaches gaan actief de wijk in om bewoners te vragen deel te nemen aan het project.

Lager voorschot

Elske Wiersma is een van die deelnemers én enthousiast: ”Met de spaarlampen, waterbesparende douchekop, korter douchen én de verwarming niet meer op 26 graden, is mijn voorschot per maand van 210 naar 108 euro gegaan. Bovendien heeft de energiecoach contact gelegd met de woningcorporatie voor reparaties in mijn huis wat een verbetering van het woonklimaat opleverde.”

Energiecoaches

De energiecoaches maken een energiescan, geven tips en voeren energiebesparende maatregelen uit. In twee á drie huisbezoeken maken ze wijkbewoners bewust van hun energieverbruik. “De energierekening is voor veel wijkbewoners een relatief grote kostenpost. Vooral bij huishoudens met een minimuminkomen. Wij kunnen met kleine aanpassingen grote resultaten boeken. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk, de aandacht die je geeft. Voor mijzelf levert het op dat ik ontdekt heb dat ik me verder wil ontwikkelen op sociaal maatschappelijk vlak. Daar zit mijn kracht,” zegt energiecoach Priscilla Wagenaar. Zij doet met deze participatiebaan werkervaring op met behoud van haar bijstandsuitkering.

Energiecoaches