U bent hier

Labyrint van klanken en sferen

Ruim 4.500 mensen bezochten op donderdag 2 januari het Nieuwjaarsfeest van de gemeente in Forum Groningen. Het was voor het eerst sinds 2012 dat de gemeente weer een Nieuwjaarsfeest voor inwoners organiseerde. Met hulp van vele anderen. Forum Groningen ontvouwde zich als een labyrint waar de sfeer bij elke roltrap harmonisch veranderde. Een terugblik.

Al voor de deuren opengaan, reikt een lange rij wachtenden voor het gebouw tot aan de Oude Sint Jansstraat. De gelukkigen vooraan krijgen even later zomaar een hand van de burgemeester of een wethouder. Omdat ze het niet te formeel wil maken, stelt het college zich bewust niet te pontificaal bij de ingang op. Het Haydn Jeugd Strijkorkest beroert de snaren én de bezoekers op de publiekstribune met stemmige kamermuziek.

Roeigenoten

Olaf van den Heuvel kijkt verwonderd om zich heen. “Afgelopen zondag was ik aan het roeien bij mijn vereniging De Hunze. Eén van mijn roeigenoten vertelde over het Nieuwjaarsfeest en vroeg: zullen we daar samen heen gaan? Ik had het Forum alleen nog op het NOS Journaal gezien”, lacht hij. Wat is zijn Nieuwjaarswens voor Groningen in 2020? “Ik denk dat we het open gemoedelijke karakter moeten behouden, bijvoorbeeld door dit soort dingen te doen. En de vriendelijkheid naar elkaar zoals je die altijd ziet als je de buren Gelukkig Nieuwjaar wenst. Waarom kan dat de rest van het jaar niet?

Saamhorigheid

Ook inwoner Aruna Rikkers komt in de eerste plaats op het Forum af. “Ik had nog een geen kans gezien om binnen te komen. Dat je zover omhoog kunt kijken, vind ik mooi.” Haar Nieuwjaarwens voor Stad en Ommeland? “Veel saamhorigheid en begrip voor elkaar. En niet alleen voor de mensen in Groningen.” Architect Fokko van der Veen: “Ik ben gekomen uit nieuwsgierigheid hoe het gebouw in deze situatie functioneert en uit respect voor mijn gemeentebestuurders. Ik vind het Forum prachtig, zeker in vergelijking met de ellende die aan de Grote Markt wordt opgetrokken”, vindt hij.

Ringweg

Van der Veen wenst Groningen in 2020 een goede Zuidelijke Ringweg. “Maar het is iets te optimistisch om dat al dit jaar te verwachten.” Ook hoopt hij op veel aandacht voor de openbare ruimte. Ondertussen laten de organisatoren bezoekers groepje voor groepje naar binnen. Zo voorkomen ze groot gedrang bij de garderobe. Gea van der Tuin en Agens Meijer staan al in de rij voor de Rabozaal waar burgmeester Koen Schuiling zijn Nieuwjaarstoespraak houdt. Van der Tuin die met een groente- en fruitkraam op de markt staat: “Ik wens Groningen een fruitig jaar.”

Bevrijder

Om 20.00 uur zwelt de beat aan in de broeierige atmosfeer van de Rabozaal. We zien een filmpje waarin de kinderen Destiny en Tess in het Forum tasten naar de betekenis van nieuwsfeiten zoals de aardbevingen en het boerenprotest. Meneer Suurhoff vertelt hoe hij voor zijn ogen in 1945 een Canadese soldaat en bevrijder van Groningen zag sterven. Wanneer de burgemeester even later ook over deze gesneuvelde Emerson Garfield Riddell vertelt, wordt het muisstil in de zaal. “Als we zeggen ‘dat nooit weer’ weten we dan wat we eigenlijk zeggen en bedoelen? Zullen we afspreken dat we dat allemaal als ons goede voornemen hebben, dat we over die vraag nadenken en er naar gaan leven in Bevrijdingsjaar 2020?”

Nederlandstalig

Na de met instemming begroete Nieuwjaarstoespraak zingt het publiek uit volle borst het Grunnens Laid mee. De wethouders Roeland van der Schaaf en Glimina Chakor in een glittertruitje proberen het publiek vervolgens het verkeerde been te zetten. “Nu zijn wij de artiesten. Ik dacht aan Dirty Dancing”, grapt Chakor. Saved by the bell komt zanger René Karst het podium op voor de start van de Nederlandstalige Waterlooshow. “Waar je ook vandaan komt, we hebben het met zijn allen te doen”, luidt zijn echo van de burgemeesterswoorden.

Koptelefoons

In de entree wacht alweer het Punk’n Jazz Orchestra op de bezoekers die liever iets anders horen. De roltrappen voeren naar de Silent Disco in Wonderland. De inspiratie van de dansende bezoekers komt uit de groen of blauw verlichte koptelefoons. Hier en daar kunnen ze hun lachen niet inhouden, uit een ander hoekje klinkt ritmisch handgeklap op undergroundmuziek die voor de toeschouwers verborgen blijft. Van dansen krijg je het warm en dus gaan de eerste jassen al gauw uit.

Dansen

Terwijl de bigband van beneden nog galmt door het gebouw, waan je je op de roltrap in de oosterse sferen van Duizend-en-een- nacht. Meisjes cirkelen in zwierige gewaden in alle kleuren van de regenboog en op blote voeten over een dansvloertje waar je op andere dagen een goed boek uitzoekt. “Het is wel druk, hè? Daar moet je je een beetje aan onttrekken”, zegt een student. “Maar wel geweldig, dat Forum. Echt een superaanwinst voor Groningen”, antwoordt zijn vriend.

Bioscoop

Een trekpleister met ook een bioscoop. Bezoekers wachten tot op de trappen met de roze vloerbedekking op een plekje voor de cabaretiers van de Comedy Night. Zelfs wie een glimp van oude Groninger archiefbeelden wil opvangen, komt soms niet verder dan een hoofd om de deur steken. “Maar ik wil graag op zo’n luxestoel zitten”, moppert een vrouw. De zalen waar de jaren ’60 herleven zitten echter afgeladen vol, straatzanger Jan de Roos komt weer tot leven op het witte doek. In een andere filmzaal is het karaokeavond. Een schuchter meisje blijft met beide ogen naar het scherm voor haar kijken om de tekst niet kwijt te raken, haar opvolger kijkt het publiek zelfverzekerd aan met een biertje in de hand.

Harmonisch

Na tienen leidt de organisatie nog steeds gecontroleerd groepjes mensen naar boven om het voor iedereen prettig te houden, geduldig wachten bezoekers hun beurt af. Wie de roltrappen bestijgt, waant zich in een labyrint van geluiden, klanken en stemmen zonder dat het ontaardt in een kakafonie. Een verdwaaltuin waar de sfeer bij elke roltrap harmonisch verandert. Veel mensen blijven tijdenlang in de stoelen bij de ramen zitten om zich te vergapen aan het uitzicht. Ook laat op de avond trotseren enkelingen de striemende wind op het dak om de stad aan hun voeten te zien liggen. Wát een indrukken, wát een stad.

De volledige Nieuwjaarstoespraak van de burgemeester lees je hier.