U bent hier

Koninklijke onderscheiding voor Peter Weening

Vrijdag 21 januari 2022 heeft burgemeester Koen Schuiling een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Peter Weening, oud-programmeur van Vera. Hij  is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In zijn toespraak roemde de burgemeester Weening om zijn immense bijdrage aan de Groningse popcultuur. Schuiling: “Dankzij Peter Weening werd Vera een instituut, een plek waar elementaire, rauwe rock and roll een plek kreeg – en hield. Vera groeide uit tot een historische plek om te spelen, waar bands na hun eerste optreden maar wat graag terugkeerden”.

In 2021 nam Peter Weening na meer dan 7.000 bands op ruim 4.000 concertavonden geprogrammeerd te hebben, afscheid van ‘zijn’ Vera. Hij ging met pensioen na een dienstverband van 43 jaar, waarvan 41 jaar als programmeur. Vanuit deze functie betekende hij ook veel voor Eurosonic Noorderslag (ESNS). Het evenement heeft veel baat gehad bij de lokale muziek-infrastructuur, waar de heer Weening het hart en de ziel van vormde.

Erepenning

Tijdens ESNS in januari 2018 heeft de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals hem al de Lifetime Achievement Award toegekend en heeft Peter Weening de Erepenning van de gemeente Groningen ontvangen.

Vanwege de coronamaatregelen werd de onderscheiding tijdens een kleine bijeenkomst met collega’s uitgereikt.