U bent hier

Kledingbank Hoogkerk breidt steeds verder uit: “Nu ook eten voor mensen die het nodig hebben"

Broeken, truien, T-Shirts en zelfs cosmeticaproducten zoals tandpasta en maandverband: bij de Kledingbank in Hoogkerk kunnen mensen die het zelf niet kunnen betalen, maar wel hard nodig hebben, allerlei spullen gratis ophalen. In de loods aan De Verbetering 3 word je met veel enthousiasme en liefde ontvangen door de vrijwilligers.

“Een half jaar geleden hebben we onze naam veranderd. Van ‘Het Ruilertje’, naar ‘De Kledingbank’”, vertelt vrijwilliger Usiena. “Want mensen met weinig geld hebben vaak helemaal niks te ruilen. Bij ons kan iedereen die het nodig heeft gratis spullen ophalen.”

WIJk-Koelkast
Kleding en cosmetica is niet het enige dat je bij de Kledingbank kunt halen, sinds kort staat er ook een koelkast. “Er leven heel veel mensen in armoede, ook hier in Hoogkerk. Je moet iedere dag eten, maar daar is niet altijd geld voor”, vertelt Usiena.

Voor en door Hoogkerkers
En daar begon het idee voor een WIJk-Koelkast. De WIJk-Koelkast is er voor iedereen uit Hoogkerk: iedereen mag er eten en drinken inzetten en eruit halen. “Ik zag dit idee met de koelkast een keer voorbijkomen. Toen dacht ik: dat moeten we ook in de loods van WIJ Hoogkerk gaan doen, samen met de vrijwilligers van De Kledingbank.”

Wekelijks soep
Zo gezegd, zo gedaan. De WIJk-Koelkast staat er nu een paar maanden. “We merken echt dat er behoefte aan is. Zodra er spullen instaan, dan zijn ze ook heel snel weer weg”, zegt een vrijwilliger. “We hebben iemand die wekelijks soep maakt en ook krijgen we regelmatig groente en fruit van boeren uit de omgeving.”

1+1 gratis
Ook de vrijwilligers zelf doneren regelmatig iets in de koelkast. “Als ik bijvoorbeeld teveel heb gekookt of als de supermarkt aanbiedingen heeft, dan breng ik het heen. Bij een 1+1 actie, is er één product voor mij en de andere voor de koelkast.”

Pasta en rijst
Toch is het niet voldoende om aan de vraag te voldoen. “Het zou mooi zijn als meer mensen eten komen inbrengen. Dat hoeft niet alleen vers te zijn, maar mogen ook blikken groente, houdbare zuivel of pasta en rijst zijn.”

Anoniem
Bij de kledingbank hoeven mensen zich niet te registreren of te laten weten wat ze meenemen. “We staan ook niet altijd bij de koelkast, iemand kan er dus anoniem iets uit halen. Dat controleren we ook niet, als je langs komt dan heb je het nodig. En dan geven we het je met alle liefde.”

Wil je ook iets doneren of wil je graag gebruiken maken van de WIJK-Koelkast? Je vindt de koelkast aan De Verbetering 3 in Hoogkerk. De Kledingbank en de WIJk-koelkast zijn in ieder geval geopend op maandag t/m donderdag van 09.00 – 13.00 uur, anders even aanbellen bij WIJ.