U bent hier

Kinderen in overleg weer naar schooltuinen

Na de meivakantie gaan de basisscholen weer open. Dat is niet alleen goed nieuws voor leerlingen en ouders, maar ook voor de schooltuinen. Want sinds de coronacrisis is het ook hier erg stil. Tuinmedewerkers onderhouden nu de tuintjes zotdat kinderen er straks weer terecht kunnen.

Op de schooltuinen van Helpman, Beijum, Paddepoel en het Westpark krijgen kinderen van groep 1 tot en met 8 natuuronderwijs. “Het doel is om kinderen dichter bij de natuur te brengen zodat ze beter met hun leefomgeving leren omgaan”, zegt Jurian Bajema van het Centrum voor Natuur en Duuzaamheideducatie (NDE, Stadsbeheer). “Leerlingen komen 3 à 4 keer per jaar op de tuin, waarbij ze lessen krijgen die variëren van bodemdiertjes tot duurzaamheid.”

Seizoensgroenten

In groep 6 en 7 komen leerlingen zelfs elke week op de tuin, om te tuinieren. “Van april tot herfst onderhouden ze in tweetallen een tuintje waar ze seizoengroenten verbouwen, bloemen zaaien en van alles leren over de bodem”, zegt Jurian. “Eén leerling krijgt hierbij instructie en geeft dat weer door aan de leerling met wie hij een tuintje deelt. Zo leren ze ook samenwerken en beklijft de lesstof beter.”

Tuinieren op verzoek

Maar sinds de coronacrisis is het stil op de tuin. Medewerkers leggen nu de tuinen aan, in plaats van de leerlingen. Maar de kinderen worden niet vergeten. “Via filmpjes houden we ze op de hoogte hoe hun tuin erbij staat. Zo kunnen ze straks zonder problemen hun tuintje bewerken. Deze filmpjes worden via de leerkracht verspreid."

Kinderen op tuin

Toch is het niet helemaal kinderloos op de tuinen. “Een aantal kinderen is op eigen verzoek al aan het tuinieren gegaan. En sommige leerkrachten hebben gevraagd of een paar leerlingen tóch mochten komen. Dat is gebeurd, met inachtneming van de hygiënemaatregelen natuurlijk.”

Voedselbank

In mei is het al tijd voor de eerste oogst van snijbiet, sla en radijs. “We hebben plannen dit nu naar de Voedselbank te brengen, zoals we altijd doen met overgebleven oogst.  Maar met een beetje geluk kunnen leerlingen het nu zélf mee naar huis nemen”, zegt Jurian. “Verderop in het jaar volgen groenten als venkel, wortelen, rode peper, ui, courgette, rode biet.”

Lekker buiten

Jurian denkt dat het voor kinderen fijn is om straks in de tuin te werken. “Ze hebben heel lang binnen gezeten. Samen met scholen kijken we hoe we het programma weer op gang kunnen krijgen. Maar als kinderen met hun ouders al eerder langs willen komen, dan kunnen we kijken wat er binnen de maatregelen mogelijk is.” Meer weten of contact? www.ndegroningen.nl.