U bent hier

Jongensdroom komt uit voor 12-jarige Ben: meelopen met burgemeester

Ben en Koen cel

“Ik wilde wel eens weten wat zo’n belangrijk iemand de hele dag doet.”

Voor de 12-jarige Ben Huddleston Slater kwam een jongensdroom uit. Op maandag 17 februari liep hij een dag mee met burgemeester Koen Schuiling voor zijn maatschappelijke stage. “Ik wilde wel eens weten wat zo’n belangrijk iemand de hele dag doet”, zegt hij over zijn motivatie.

Wereld

Ben zit in de eerste klas Atheneum + van het Montessori Lyceum in Helpman. Hoe kwam hij op het idee om de burgervader te vragen? “We moesten stage lopen in de non-profit sector zodat je wat meer over de wereld te weten komt. Ik had niet zo’n zin om dat te doen op een school, bij dieren of in een bejaardentehuis. Mijn moeder zei: het kan ook de burgemeester zijn. Dat leek me wel interessant, ik wist niet goed wat hij deed. Ik vroeg na of het mocht en zo kwam ik erbij.”

Hardlopen

Hij schatte de kans dat het zou lukken in als “heel klein”. “Ik dacht: leuk als-ie überhaupt reageert. Maar Ben wist in elk geval dat ze een gezamenlijke passie voor hardlopen delen, dus een beetje hoop koesterde hij wel. Nog dezelfde dag kwam het antwoord van de burgemeester. Koen Schuiling zou het heel leuk vinden als de jonge leerling op bezoek kwam. “Ik heb ook veel kilometers liggen in Appèlbergen”, schreef de burgemeester. Ben informeerde nog wat hij moest dragen tijdens de stage. “Gewoon wat je lekker vindt zitten, doe je mooiste gympen maar aan”, luidde het kledingadvies.

Ben politieauto

Politiebureau

En dus arriveerde Ben op 17 februari ’s ochtends met een licht bonzend hart op het politiebureau aan de Rademarkt waar de werkdag van de burgemeester begon. Op de agenda prijkte overleg met districtschef Monique Pennings. “Dat ging over wat er het weekend daarvoor allemaal was gebeurd.” Daarover klapt Ben natuurlijk niet uit de school. Daarna togen de burgemeester en zijn leerling naar de gemeentelijke kantoren aan de Kreupelstraat. “Wel jammer dat het door de verbouwing niet in het Stadhuis was, we zijn er wel kort geweest. De burgemeester liet me zijn kamer zien. Mooi, er hingen veel schilderijen.”

Afkortingen

“De burgemeester moet heel veel vergaderen en schakelen tussen gesprekken over verschillende onderwerpen”, zegt Ben bedachtzaam. “Hij legde veel dingen uit zoals moeilijke woorden en afkortingen. Nu weet ik dat OOV Openbare Orde & Veiligheid betekent. Het overleg met de secretaris van het Scholten Kammingafonds vond ik het leukst. Dat was het makkelijkst in taal, de secretaris zei blij te zijn dat ik erbij was. Anders zou hij moeilijke woorden gebruiken.”

Cel

Saai vond Ben het zeker niet en de meeste gesprekken kon hij goed begrijpen. “Het minst leuke was het weggaan aan het eind van de dag.” Verbaasd stond hij over al die specialismen. “De een weet alles van de brandweer, de ander van de agenda. Zóveel verschillende mensen met zóveel verstand van verschillende dingen.” De burgemeester toonde hem ook nog een cel op het politiebureau. “Dat vond ik wel grappig, het stonk er meer dan ik gedacht had. Niet echt gezellig, zo’n cel.”

Ben en Koen cel
Gaaf

Toch werd het een dag om nooit te vergeten. Hoe kijkt Ben terug op de dag? “Ik ben trots dat het gelukt is om de stage te regelen en vond het heel gaaf.” Of hij later zelf burgemeester wil worden? “Misschien wel, ik vind het leuk dat je dan van alles wat meekrijgt.”