Jobhunters halen maand lang alles uit de kast voor werkzoekenden

Krista Lanning en Benno Telgenhof

Gemeente zet vaker methode Jobhunters in bij begeleiding werkzoekenden.

De gemeente zet sinds mei vaker de methode van Jobhunters in bij het begeleiden van werkzoekenden die moeilijk aan een baan komen. “Accountmanagers zijn vooral gesprekspartners van de werkgever en halen daar vacatures op. Bij Jobhunting doen we het andersom. We kijken eerst met de werkzoekende wat hij of zij nodig heeft. Daarna zoeken we een passende werkgever”, zegt gemeentelijk accountmanager Benno Telgenhof Oude Koehorst.

Op de heetste dag van het jaar schuift werkzoekende Erik aan bij accountmanager Krista Lanning en reintegratiecoach Gerry Akkerman. Het extreme weer valt de kandidaat niet aan te zien in de koelte van het Harm Buiterplein, hij maakt een representatieve indruk. “Ik heb een groot netwerk van contacten in het bedrijfsleven. Ons doel is voor jou de meest passende plek te vinden waar jij het best tot je recht komt”, opent Krista het gesprek met Erik. “We gaan afschalen als jouw favoriete baan niet lukt. Voor jouw eigenwaarde is een betaalde baan het beste.”

Krista Lanning en Benno Telgenhof

Ziekte

“Dat zit er nu niet in voor mij”, antwoordt Erik. Hij lijdt aan de ziekte van Crohn en wacht in het najaar een operatie. Of hij daarna klachtenvrij blijft, is onzeker. De chronische ziekte kan terugkeren. Toch ziet Erik zelf weinig belemmeringen voor toekomstig werk, hij wil graag verkoper worden in een elektronicawinkel. Eerder stopte hij noodgedwongen met een detailhandelopleiding. Door zijn ziekte kon hij geen BBL-baan vinden, een zogeheten Beroeps Begeleidende Leerweg waarbij je vooral leert door te werken.

Alles uit de kast

“Je hebt een plausibel verhaal en een logische verklaring”, meent Krista. Hoewel Erik al acht jaar zonder betaald werk zit en vooral actief was op werkervaringsplaatsen, ziet zij wel mogelijkheden. “Wij zijn nu gestart met Jobhunting en dat betekent dat we een maand lang alles uit de kast halen voor jou bij werkgevers. Ik moet wel aftasten hoe zij reageren.” Krista geeft Erik nog een andere raad: “Als je je laat omscholen tot installatiemonteur, ben je zeker van een baan. Ga voor iets waar je kansen liggen.” Erik krijgt als huiswerk dan ook mee om zich in de opleiding daarvoor te verdiepen en na te gaan wanneer zijn operatie plaatsvindt. “Daarna stellen we met jou een plan de campagne op.”

Maatwerk

“Dit is een slimme werkzoekende die zelf graag wil. Toch blijkt het in de praktijk ingewikkelder dan gedacht”, zegt Krista afloop van het gesprek. En dat komt vaker voor bij Jobhunting volgens Benno Telgenhof. “Je ziet dat kandidaten meer maatwerk nodig hebben. De economie is de laatste jaren sterk aangetrokken, toch houden we mensen over die zonder ondersteuning aan de kant blijven staan. Het zou jammer zijn als wij hen niet zouden kunnen inzetten op de arbeidsmarkt, met de inzet van deze werkzoekenden zouden we in Nederland een grote slag kunnen maken.”

Snelle maatschappij

Jobhunting is een methode om hen aan langdurig betaald werk te helpen. “Het is niet helemaal nieuw voor de arbeidsmarktregio Groningen waarin UWV, Sociale Werkvoorzieningsbedrijven en 16 gemeenten samenwerken. Wél heeft Groningen er sinds mei een speerpunt van gemaakt”, vertelt Krista. Zij kwam over van Werkplein Drentse Aa om aan de slag te gaan als Jobhunter en accountmanager. “We merken dat kandidaten niet altijd passen op de reguliere functies die we als accountmanagers binnenhalen. De maatschappij is snel, er is weinig ruimte voor concessies.” Daarom gaan de Jobhunters meer uit van de kandidaat en proberen die in overleg met potentiele werkgevers passend te maken.

Harm Buiterplein

Statushouders

Onder die kandidaten zitten naast mensen met een arbeidsbeperking ook veel statushouders. “Zoals een mevrouw uit Syrië die momenteel nog niks doet omdat ze niet aan de slag mag als verloskundige in Nederland. Het doel is om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden, waarbij een werkgever wel gebruik maakt van haar competenties. Als Jobhunter zoek ik nu of ze via omwegen toch werk als verloskundige kan doen. Als dat niet lukt, gaat ze de MBO BBL-opleiding of deeltijd HBO-opleiding tot verpleegkundige volgen. Dit is de laatste optie, omdat zij dan haar werkervaring en diploma uit Syrië ‘weggooit’.” “Zij heeft een hoger niveau en is gemotiveerd, dan is het toch mooi om daar op in te zoomen”, vindt Benno.

Droombaan

Hun adagium bij de maand intensieve begeleiding voor de kandidaten: “Als jij hardloopt als kandidaat, lopen wij ook hard voor jou.” “Soms komt iemand met zijn droombaan. Dan vragen wij: mag het ook een broodbaan zijn? Meestal kom je ergens daar tussenin uit.” Nog een voorbeeld: “Voor een statushouder die in eigen land een accountantsopleiding heeft gedaan, regelden wij een netwerkgesprek met een accountantskantoor. Hun terugkoppeling: cijfermatig is ze goed, maar ze moet nog wel beter Nederlands leren spreken. Want als accountant moet je veel naar opdrachtgevers toe. Dat leidt tot een backofficefunctie bij deze accountant waarbij deze kandidaat ondertussen de taal beter leert. Het doel is om in de toekomst als volwaardig accountant aan de slag te gaan.”

Werkgevers

Door in overleg te schuiven met taken en verantwoordelijkheden helpen de Job Hunters zo werkgevers én werkzoekenden uit de brand. “Werkgevers staan hier welwillend in, ze vinden het fijn dat wij als gemeente meedenken”, ervaart Krista. Van de 30 kandidaten stroomden al 10 werkzoekenden via Jobhunting uit. Een mooi resultaat volgens Krista die haar nieuwe baan omschrijft als “mensgericht helpen met een commerciële inslag.” “Wij zijn zakelijk gericht met een menselijk gezicht”, glimlacht Benno.

De naam van Erik is gefingeerd.

Foto: Krista Lanning en Benno Telgenhof Oude Koehorst.