U bent hier

Iedereen Welkom

Ontmoeting en toegankelijkheid zijn de belangrijkste thema’s van Open Monumentendag 2021, die als thema Iedereen Welkom kreeg.

Open Monumentendag biedt een afwisseld programma met daarin veel aandacht voor diversiteit en gastvrijheid, vroeger en nu. Het publiek kan kennis maken met plekken en interieurs van gebouwen die anders niet toegankelijk zijn.

Molukse Kerk Hoogkerk

De Molukse Kerk in Hoogkerk is het meest recente monument van Groningen. Het sobere gebouw is een van de laatste nog bestaande kerkgebouwen van de eerste generatie Molukkers in Nederland. Voor de Molukse gemeenschap in Hoogkerk is deze kerk hét centrum van samenkomst op cultureel en religieus gebied. Bezoekers worden welkom geheten met Molukse hapjes en uitleg over het gebouw en de geloofsbelijdenis.   

Synagoge Groningen

Synagoge Groningen geeft rondleidingen in de vroegere Joodse buurt waar het thema Iedereen Welkom in een ander daglicht komt te staan. Dit komt ook tot uiting in de nieuwe permanente expositie in de synagoge. Bezoekers kunnen daar met de gidsen in gesprek over tradities, geloofsbeleving en geschiedenis.Rondleidingen door de synagoge, die 115 jaar geleden geopend werd, zijn er ook. Het gewijde deel van de synagoge, de plaats waar de diensten worden gehouden, is dan toegankelijk. Het is noodzakelijk een gratis ticket te bestellen via www.synagogegroningen.nl/plan-je-bezoek
NB: De synagoge neemt deel op zondag 12 september.

Clubhuis voor Doven

Iedereen is welkom in het clubhuis voor doven aan de Munnekeholm. Hier vinden doven en slechthorenden een omgeving waar horenden in de minderheid zijn en zij met de Nederlandse Gebarentaal kunnen communiceren. Bezoekers maken kennis met de dovencultuur en het monumentale pand, waar van 1972 tot 1987 dak- en thuislozen welkom waren voor een slaapplek: Slaaphuis Druif.  

Siebe Jan Boumaschool

Stadsarchitect Siebe Jan Bouma ontwierp meerdere scholen in Groningen. Deze school, aan de Oliemuldersweg nabij de Pioenvijver, is misschien wel een van de mooiste. De school is inmiddels hét ontmoetingscentrum van de Oosterparkwijk. Op Open Monumentendag zijn er, naast andere activiteiten, rondleidingen door de school.

Russisch-Orthodoxe kerk

Dit voormalige pindapakhuis aan de Ganzevoortsingel dateert uit 1896 en is sinds 1988 het Godshuis voor de Russisch-Orthodoxe parochie van de Heilige Transfiguratie. Aan de voorgevel zijn drie mozaïeken uit Moskou aangebracht. Op Open Monumentendag is de kerk te bezoeken en krijgen bezoekers informatie over de aanwezige iconen, over de voorwerpen en gebruiken in de Russisch-Orthodoxe kerk.

Kerk en Toren Garmerwolde

De middeleeuwse kerk van Garmerwolde is een van de mooiste laat-romaanse kerken van Groningen. De gewelfschilderingen tonen verbeeldingen van de feesten Kerst en Pasen. In de toren is de historische laag aangevuld met een hedendaagse, interactieve tentoonstelling bereikbaar via een Escher-achtige trap. Bezoekers maken onderweg kennis met acht christelijke en islamitische feesten, waarbij de achterliggende thematiek wordt belicht.

Meer informatie

Het volledige programma is te vinden op de website van Open Monumentendag. Informatiepunt op zaterdag 11 september van 10.00-17.00 uur: Brood en Boterhuisje Martinikerk, naast het terras van de Kosterij.  

Foto: Siebe Jan Boumaschool.