“Het hele gebied rond het station Europapark is prachtig geworden”

Ina van der Vegt

Eerst zat ze in het inspraakcomité voor het nieuwe station Europapark. Toen dat klaar was, werd ze door de gemeente en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) betrokken bij de twee ‘natuursculpturen’ van kunstenaar Will Beckers aan de Helperzoom. Ina van der Vegt zet zich graag in om haar buurt mooier en veiliger te maken.

Eerst zou er een eekhoornbrug komen, vertelt Ina, bij station Europapark. De kunstenaar had hier al een plan voor gemaakt, maar dat ging niet door. “Zonde! Maar gelukkig kwam er ruimte om een nieuw kunstwerk te maken.”

Aanpassingen

Heeft Ina nog inspraak in de ontwerpen gehad? “We hebben gekeken of het veilig was en of ze bestand waren tegen vandalisme, dat soort dingen. De kunstenaar heeft hierop nog aanpassingen gedaan. Maar ik kon de ontwerpen niet laten zien aan mijn medebewoners. Al die meningen is voor de kunstenaar natuurlijk niet te doen. Maar ik zit er natuurlijk wél namens bewoners. Dat vond ik wel lastig, daar moeten we een volgende keer wat op vinden.”

Prachtig

“Het ene kunstwerk is gebaseerd op de rups van de vuurvlinder en de andere op de sigaar van de lisdodde. Het is mooi dat de kunstenaar zich door de natuur heeft laten inspireren. De bouw van het station Europapark was een enorme ingreep in de natuur. Terwijl de Helperzoom een ecologische verbindingszone is, met een rijk dierenleven. De kunstwerken zijn gemaakt van duurzaam oxiderend staal en hazelaartakken. Het groeit mee met de natuur en krijgt een mooie bruine kleur. Ik vind het mooi geworden. Ik vind het hele gebied rond het station prachtig geworden, mooi ruim opgezet. De kunstwerken komen hier goed tot hun recht.”

Fietsstraat

Ina’s volgende project is de herinrichting van de Helperzoom. “Aan de andere kant van de Helperzoomtunnel, richting DUO, zijn plannen voor een fietsstraat. Auto’s worden ondergeschikt. We willen met de gemeente in gesprek over veiligheid en hopen niet dat er sluipverkeer komt.”