Heropening De Papiermolen: vanaf 27 april weer zwemmen in de oase van de stad

Na een renovatie van anderhalf jaar, kunnen bezoekers vanaf 27 april weer zwemmen in openluchtbad De Papiermolen. Albert Lubbers, hoofd Zwembaden van Sport050, kan niet wachten. “Niemand kon voorspellen dat de zomer van 2018 zó warm werd. Maar we móesten het bad uit 1955 renoveren en daarom tijdelijk sluiten.”

“Het was maatschappelijk niet verantwoord om zo door te gaan. De energierekening was enorm. Dat kwam vooral omdat het zwembad lang niet duurzaam was”, legt Albert uit. Het bijna 65 jaar oude bad heeft slechts één keer eerder een renovatie ondergaan, in 1995. “Het bad was lek. De energierekening was enorm omdat alle warmte verloren ging tijdens koudere dagen. Het verwarmen van douchewater kostte veel energie. Gelukkig stelde de GrESCo, deGroningse Energie Service Compagnie, middelen beschikbaar. En dachten ze met ons mee over het verduurzamen van De Papiermolen.”

Dankbaar

“Ik ben het college ook dankbaar, dat ze het aandurfden te investeren in zo’n grote renovatie. Want”, benadrukt hij, “investeren in zwembaden is niet zo vanzelfsprekend. Veel zwembaden moeten sluiten. Of worden gerund door vrijwilligers, omdat gemeenten er geen geld meer in steken.”

Rijksmonument

“Gelukkig was iedereen het erover eens: dit mooie openluchtbad móet blijven. Vanwege het monumentale karakter hebben we De Papiermolen in oude staat hersteld”, vertelt Albert. Restauratie-architectbureau Holstein werd aangesteld om de originele muurschildering op de tribune tevoorschijn te halen. “Die zat verstopt onder meerdere lagen verf. En ook de oude badmeesterstoren is voorzien van een nieuw likje verf. Maar”, vervolgt hij, “verwacht geen hip, nieuw bad. Het unieke karakter van vroeger moest behouden blijven.”

Rioolwater

“De grootste veranderingen zijn daardoor niet direct zichtbaar voor onze klanten”, zegt Albert. “We verwarmen het water bijvoorbeeld met warmte die uit het riool komt. Dit heet riothermie. Hiervoor is een 132 meter lange rioolbuis uit de Rivierenbuurt omwikkeld met een leiding. Zie de werking als een omgekeerde koelkast. Hiermee blijft het zwemwater op temperatuur.”

Minder gasverbruik

“Ook dekken we het water ’s nachts af bij koudere dagen. In een kwartiertje is het hele 50 meter bad afgedekt. En we hebben een zonneboiler op het dak gekregen om het douchewater mee te verwarmen. We gaan dus behoorlijk terug in gasverbruik”, stelt hij tevreden vast. “O ja, het bad is waterdicht gemaakt. Eerder liep er een hoop water weg.”

De muurschildering op de tribune. En ja, het water is inmiddels vervangen ;-)

Zelf chloor maken

“Verder zuiveren we het water nu op een andere, nog veiligere manier. We doen dit met zoutelektrolyse. In de machinekamer staat een groot vat met zout. Hiermee maken we ons eigen chloor. Bovendien kunnen we dankzij een nieuw computersysteem de hoeveelheid chloor in het water nog beter regelen. Dus gebruiken we minder chloor per zwemmer”, vertelt Albert. “Nog een ander voordeel: zo rijden er geen vrachtwagen met chloor meer af en aan. En we hoeven zelf niet meer met chloor te sjouwen. Wel zo veilig.”

Lachende mensen

“Ik ben een bevoorrecht mens, dat ik me met de vrijetijdsbesteding van mensen mag bezighouden. 99,9 procent van de tijd heb ik lachende mensen om me heen. Heerlijk”, vindt hij. “In 2010 werd ik hoofd zwembaden. Daarvoor was ik zo’n 10 jaar verantwoordelijk voor het beheer van de sportvelden, gymlokalen, enzovoort. Ik ben manager bij Sportcentrum Kardinge geweest. En ik ben bij de gemeente begonnen als medewerker sportieve recreatie.”

Jubileum

Inmiddels is dat op de kop af bíjna 40 jaar geleden. Op 1 mei viert Albert zijn 40 jarig jubileum bij de gemeente. “Ik heb het hier nog steeds naar m’n zin, anders had ik het niet zolang volgehouden.” Groot feest volgende week? “Neuh, ik doe gewoon mijn werk, met veel plezier. En ik krijg er netjes voor betaald. Prima zo, toch.”

Rolling Stones

Zijn absolute hoogtepunt in die 40 jaren? “Het organiseren van het Rolling Stones concert! Toen ik beheerder sportvelden en gymnastieklokalen was, had ik ook het Stadspark onder m’n hoede. Ik werd gevraagd deel uit te maken van de projectgroep. Fantastisch, want ik was groot fan. Nog steeds trouwens.”

John Fogerty

“Het concert van Tina Turner heb ik ook mee mogen organiseren. Te gek, hoor. Hoewel ik zelf veel meer had met het voorprogramma. Voormalig Creedence Clearwater Revival-zanger John Fogerty trad op”, glundert hij.

Plezier maken

En zo zijn er nog vele andere hoogtepunten. “In 2000 was Groningen hostcity voor de Special Olympics. Vanuit mijn rol als manager bij Kardinge, heb ik dat mede georganiseerd. Wát een mooi evenement. 2.000 verstandelijk gehandicapten die vooral heel veel plezier maken. Daar kunnen de ‘gewone’ Olympische Spelen nog een voorbeeld aan nemen.”

Kunstgras

“Of de ratrace tussen Groningen en Utrecht. Wie van ons zou het eerste kunstgrasveld van Nederland krijgen? Wij ‘wonnen’. Het eerste kunstgrasveld van Nederland lag op Sportpark Esserberg”, lacht hij.

Oase

“Maar ik geniet ook enorm van ‘gewone dagen’, als de zwembaden, tribune en zonneweide vol liggen met plezier makende mensen.” Wat hij het meest gemist heeft? “Juist die familiaire sfeer. Spelende kinderen, ouderen, studenten, mensen die ’s ochtends vroeg een baantje komen trekken. De Papiermolen ís van de stadjers.” Vanaf zaterdag 27 april kunnen zij weer zwemmen in, zoals Albert het noemt, ‘de oase in de stad’. De officiële, feestelijke heropening is op zaterdag 18 mei.