Herdenken en vieren, 4 en 5 mei 2021 in de gemeente Groningen

In 2021 staan we stil bij 76 jaar vrijheid in de gemeente Groningen. Ook dit jaar vindt de dodenherdenking vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats. Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om, net zoals vorig jaar, deze belangrijke dagen in mei niet voorbij te laten gaan.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om 4 mei thuis te herdenken. Hang de vlag halfstok. Kijk naar de Nationale Dodenherdenking of de Dodenherdenking in Groningen. Houd twee minuten stilte in acht. Op Bevrijdingsdag is er een online programma van het Bevrijdingsfestival Groningen.

Kranslegging

Op 4 mei houdt burgemeester Koen Schuiling een toespraak. Vanwege de slechte weersverwachting is de toespraak niet live. De toespraak wordt ’s middags opgenomen in de Martinikerk. De kranslegging gaat wel door. Na de twee minuten stilte legt de burgemeester samen met de Commissaris van de Koning René Paas een krans op het Martinikerkhof.

Stille tocht afgelast

Net als vorig jaar zijn de traditionele stille tocht vanaf het Joods Monument en de gezamenlijke kranslegging op het Martinikerkhof afgelast. Ook het ochtendprogramma langs de begraafplaatsen, monumenten en plaquettes gaat niet door.

Geen publiek

Vanwege de coronamaatregelen kan bij de dodenherdenking op het Martinikerkhof geen publiek aanwezig zijn. RTV Noord zendt de kranslegging en de toespraak vanaf 19.45 uur uit.

Vlag

Vanwege de slechte weersverwachting heeft de gemeente besloten niet halfstok te gaan vlaggen vanaf de torens. Het gaat om de Martinikerktoren, A-kerktoren, Nieuwe Kerktoren, Nicolaaskerktoren Haren en de Bartholomeüskerktoren Noordlaren. De veiligheid kan met deze windkracht niet gegarandeerd worden. Vanaf de grondmasten hangt de gemeente de vlaggen wel halfstok. Hierbij gaat het om de locaties Boeiersingel Hoogkerk, Amaliapark Ten Boer, Harm Buiterplein, Joods monument Hereweg, Stadhuis Radesingel en de staande vlaggenmast bij Nicolaaskerk in Haren.

Kijk voor meer informatie op 4meigroningen.nl.