U bent hier

'Haren helpt Haren' wil senioren net dat duwtje in de rug geven

Senioren met een beperking in contact brengen met zaken die het leven gemakkelijker kunnen maken. Dat is de missie van Jan van der Meulen uit Haren (80). Hij organiseert ‘Haren helpt Haren’, een markt die hopelijk bij oudere Harenaren ‘voor wat reuring’ zorgt. Het vindt op 28 mei plaats op het Raadhuisplein, en Jan roept op: wie zich hier wil presenteren is van harte welkom.

Jan is zelf slechtziend, maar redt zich goed met diverse hulpmiddelen. “Maar ik ken mensen die zeggen: goh, had ik zoiets maar eerder geweten”, zegt hij. Ook weet hij dat er in Haren senioren zijn die behoefte hebben aan contact. “Dat kan van alles zijn, een cursus, een potje voetballen, wat dan ook.” Dat bracht Jan op het idee: wat als we senioren laten zien wat er allemaal mogelijk is, op een manier die leuk en vrolijk is?

Zo ontstond het idee voor Haren helpt Haren, een markt voor senioren met een beperking en iedereen die hen iets wil bieden. Jan organiseert het samen met coöperatieve boekhandel Boomker en Daphne de Haan, bestuurslid van Ondernemend Haren.

Enthousiaste aanbieders

Samen hebben ze al diverse partijen enthousiast gemaakt om mee te doen. Jan: “Het Huis voor de Sport gaat een nieuw programma demonstreren, lichamen in beweging. De maculavereniging Groningen presenteert zich met hulpmiddelen. Muziekschool Haren doet ook mee, net als de KoninklijkeVisio en Humanitas. Ook Seniorenweb zal er zijn, die kan mensen helpen met al hun digitale vragen. Er komt ook een bloemist die cursussen aanbiedt.” Stichting Ouderen vervoer Haren biedt gratis vervoer aan van en naar de markt.

Niet zeuren

Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer aanbieders, meent Jan. “Iedereen die denkt: ik kan wat bijdragen, is hartstikke welkom.” De oud biochemisch analist en docent agogisch vakken hoopt dat de markt net dát duwtje kan geven aan oudere Harenaren. “Vaak willen mensen met een beperking niemand tot last zijn, ze willen niet zeuren. Maar ze hebben, net als iedereen, behoefte aan contact, ze willen actief zijn. We hopen dat een markt een effectieve manier is om ze te bereiken.”

Wil je meer informatie, of je aanmelden voor Haren helpt Haren? Mail naar vdmeulen42@gmail.com of info@bedrijvenverenigingharen.nl.