U bent hier

Grote brand donderdagnacht Oliemuldersweg Groningen

In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 juli is massagesalon ‘Salon Delight’ aan de Oliemuldersweg 6 volledig afgebrand. Daarbij moesten omwonenden hun huis enige tijd verlaten. Het gaat om bewoners aan de Hortensialaan, het Damsterdiep en de Oliemuldersweg. In de loop van de nacht mochten zij weer terug naar huis.

Vragen en antwoorden

Wat kan ik zelf doen om de rook uit mijn huis te krijgen?

Ramen tegen elkaar openzetten en goed luchten (stofzuigen).

Ik heb schade (aan huis, auto of overig). Waar kan ik dat melden?

Bij uw eigen verzekering.

Er ligt as op mijn auto

Afspoelen en als er schade is, melden bij uw verzekering.

Ik heb moeite met ademen, prikkende ogen, hoesten

Bij aanhoudende klachten kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

Hoe is de brand ontstaan?

Dat is nog niet bekend, daar wordt onderzoek naar gedaan.

Is er asbest vrijgekomen?

Tijdens en direct na de brand heeft de brandweer onderzocht of er asbest is vrijgekomen in de omgeving van het terrein. De brandweer heeft toen geen asbest gevonden. Op dinsdag 23 juli heeft een gecertificeerd bedrijf extra onderzoek gedaan op het terrein zelf. Dit onderzoek was nodig om het pand te kunnen slopen en de restanten op een verantwoorde manier af te voeren. Bij dit onderzoek hoorde een asbestinventarisatie. Hierbij is nauwkeurig onderzocht of er mogelijk toch nog asbest aanwezig is. Uit voorzorg droegen de onderzoekers beschermende kleding (witte pakken). Dit is verplicht.

Uit dit onderzoek blijkt dat er toch asbest in het gebouw zat. Het gaat om asbest dat in bouwplaten en buizen is verwerkt, zogenaamd ‘hechtgebonden asbest’. Dit is de minst gevaarlijke soort asbest. Het heeft als eigenschap dat losse vezels alleen kunnen vrijkomen wanneer de platen breken. Het asbest lag op het terrein van de massagesalon zelf. Het risico voor de gezondheid is nihil als u niet op het terrein komt. GGD Groningen heeft dit bevestigd.

Is er gezondheidsrisico ontstaan door de brand?

Nee, kinderen kunnen rustig buitenspelen en de groente uit uw tuin kunt u ook eten (wel even afspoelen met water).

In de restanten van het afgebrande gebouw is asbest gevonden. De brandweer heeft tijdens en direct na de brand geen asbest gevonden in de omgeving van het terrein. Er is alleen sprake van hechtgebonden asbest. Daardoor was en is het risico voor uw gezondheid nihil. Zowel nu als tijdens de brand. GGD Groningen heeft dit bevestigd. Lees meer over asbest en gezondheid op de website van GGD Groningen.

Mijn huisdier is weggelopen

Neem contact op met de dierenambulance.

Wanneer wordt het afgebrande pand opgeruimd?

De eigenaar van de massagesalon moet het afgebrande gebouw uiterlijk 22 augustus laten opruimen. Dan wordt ook het asbest op een veilige manier weggehaald en afgevoerd. Voor hun veiligheid hebben de medewerkers beschermende kleding (witte pakken) aan. Het terrein van de salon is en blijft afgezet.

Overige vragen

Voor overige vragen kunt u bellen met de gemeente, telefoon 14 050 (verkort nummer)

Voor minder dringende vragen kunt u ons ook een bericht sturen.