Groningse thuiskoks delen maaltijden met buurtbewoners

Salade

Het lukt niet iedereen om elke dag een lekkere, verse en gezonde maaltijd te maken. Andere mensen koken juist heel graag. Het deelplatform ‘Thuisafgehaald’ brengt deze mensen bij elkaar. Het betreft een sociaal initiatief zonder winstoogmerk, dat de gemeente vanaf 2018 ondersteunt. Sindsdien zijn er al 10.000 maaltijden gedeeld. Inmiddels heeft de 300ste Groningse thuiskok zich aangemeld.

Thuisafgehaald is een uitkomst voor mensen die niet altijd zelf kunnen koken, zoals ouderen, drukke mantelzorgers, mensen met een beperking of een chronische ziekte. Wie niet kan of wil koken, kan een verse en gezonde maaltijd ontvangen van een thuiskok in de buurt. Thuiskoks brengen incidenteel of op vaste dagen in de week maaltijden bij mensen thuis. Maar je kunt de maaltijd ook in een zelf meegebracht bakje afhalen.

Buren kennen

De voordelen zijn groot: de maaltijd is altijd vers en gezond – wat bij voorverpakte maaltijden in de winkel niet altijd het geval is- en de prijs is laag: je betaalt alleen de boodschappen. Op deze manier leer je je buren weer kennen. Fijn dat er iemand één, of een paar, keer per week om het hoekje kijkt en speciaal iets voor jou klaarmaakt. Daarnaast kun je ook als (oudere) thuiskok het gevoel hebben dat je iets voor een ander doet, dat je mee telt, dat je iets bijdraagt.

Boodschappen

Angeniet Hokse uit de Haydnlaan is één van de thuiskoks. Ze biedt één à twee keer per week maaltijden aan buurtgenoten aan. “Ik vind koken heel erg leuk”, zegt ze. Ze zet op de site wat ze die dag kookt. Mensen krijgen een berichtje in de mail, kunnen daarop reageren en samen spreken ze af hoe laat het opgehaald kan worden. Ze betalen alleen de boodschappen. “En als het gerecht lekker lijkt, maar ze kunnen die dag niet, dan kunnen ze diezelfde maaltijd bestellen voor een andere keer.”

Praktisch

Ria van Houten uit Helpman haalt regelmatig wat bij haar af. “Voor mezelf is het praktisch, en ik vind het heel leuk in de buurt gebruik te maken van iemands hobby en mogelijkheden. Én ik vind het gezellig.”

Verbinding

Gemeente Groningen subsidieert Thuisafgehaald omdat dit sociale initiatief zonder winstoogmerk noaberschap stimuleert: dat mensen in een buurt of straat elkaar ontmoeten, elkaar kennen en elkaar over en weer ergens mee kunnen helpen. Voor de ene persoon is een heerlijke gezonde maaltijd koken de leukste bezigheid die er is. Als die lekkere maaltijd dan ook nog voor iemand in de buurt is, die niet koken kan of niet van koken houdt, maar wél van lekker eten, dan is een mooie verbinding snel gemaakt.

Angeniet Hokse, Kookgodin