U bent hier

Groningen neemt weer waterstofauto in gebruik: gemeentebestuur reist voortaan emissieloos

Na 14 waterstofvoertuigen die veelal worden gebruikt door Stadsbeheer, voegt de gemeente Groningen een nieuwe waterstofauto toe aan haar wagenpark: namelijk de dienstauto van het college van burgemeester en wethouders. Daarmee zet de gemeente weer een stap in haar ambitie voor een volledig duurzaam en emissieloos wagenpark.

De komende maanden heeft de gemeente één van de eerste exemplaren van de vernieuwde waterstofauto van Toyota op proef: de Toyota Mirai. De Mirai, wat in het Japans ‘toekomst’ betekent, wordt ter beschikking gesteld door de Toyota waterstof dealer Louwman uit Groningen. Het voertuig wordt gebruikt voor de dienstreizen van het college van burgemeester en wethouders, waardoor ook zij dus nu volledig emissieloos reizen.

Langere afstanden

De gemeente beschikt over één dienstvoertuig die de bestuurders delen voor hun dienstreizen over langere afstanden, waarbij het vervoer op de fiets of met het openbaar vervoer praktisch niet mogelijk is. De auto heeft een bereik van zo’n 600 kilometer op een volle tank waterstof en kan daarmee gebruikt worden voor dienstreizen door het hele land.

Proef

De Toyota Mirai is in eerste instantie drie maanden bij het college op proef. Daarbij bestaat het voornemen om bij positieve ervaring over te gaan tot aanschaf van de auto. Eind 2021 wil de gemeente zo’n 40 auto’s en machines op waterstof hebben rondrijden. Deze wagens rijden met name op groene waterstof geproduceerd door het zonnepark aan de Duinkerkenstraat.

Burgemeester Koen Schuiling (rechts) en chauffeur (links) krijgen bloemen overhandigd van Toyota Louwman Dealerbedrijven.