U bent hier

Groningen krijgt certificaat mantelzorgvriendelijke gemeente

Gemeentesecretaris Christien Bronda heeft gistermiddag het certificaat “erkende mantelzorgvriendelijke gemeente” ontvangen uit handen van Martijn Tillema van Werk&Mantelzorg. Het certificaat is een erkenning en waardering voor de inzet van de gemeente om medewerkers te ondersteunen die werk en zorgtaken combineren. Binnen de gemeentelijke organisatie werken circa 850 medewerkers die ook mantelzorger zijn.

Mantelzorg is alle hulp aan zieke familieleden of vrienden door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners is mantelzorg. Binnen de gemeente Groningen zijn er circa 72.000 inwoners die mantelzorg verlenen.

Ruimte en begrip

Wethouder Zorg & Welzijn Inge Jongman: “De ondersteuning die onze medewerkers bieden als mantelzorger is van onschatbare waarde. Aan welke ondersteuning hebben medewerkers behoefte zodat zij hun zorgtaken vol blijven houden? Deze vraag is het uitgangspunt van alle hulp die we bieden als organisatie en vanuit het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas. Collega’s en leidinggevenden van onze organisatie roep ik op om ruimte en begrip te bieden zodat mantelzorgers werk en zorgtaken op een verantwoorde manier kunnen combineren. Ik ben blij met de erkenning als mantelzorgvriendelijke gemeente en zie dit vooral als een aanmoediging om te blijven investeren in waardering en ondersteuning van mantelzorgers”.

Waarderen en informeren

Binnen de gemeente bestaat de mogelijkheid om mantelzorgverlof op te nemen en flexibele werktijden af te spreken. Ook heeft Groningen de afgelopen jaren veel activiteiten georganiseerd om mantelzorgers te waarderen en informeren over de ondersteuningsmogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan een eigen intranetgroep, workshops, bijeenkomsten en lunches voor mantelzorgers. Ook kunnen medewerkers een collega, die zorg en werk combineert, waarderen via een mantelzorgcompliment.

Fitoal050

Tijdens voortgangs-en beoordelingsgesprekken maakt de gemeente gebruik van de tool Fitoal050. Dit is een vragenformat voor leidinggevenden die hun helpt om goed aandacht te kunnen besteden aan de mantelzorgtaken van medewerkers. Bovendien hebben leidinggevenden samen met HRM-professionals diverse Noorderlink-trainingen gevolgd waarbij aandacht is besteed aan de combinatie zorg en werk.

Werk&Mantelzorg

Werk&Mantelzorg is een samenwerkingsverband dat bestaat uit de landelijke vereniging voor mantelzorgers, MantelzorgNL, en training- en adviesbureau Qidos. Beide organisaties zetten zich in om in Nederland een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat te ontwikkelen.