“Groningen is van alle Groningers”

Als we geconfronteerd worden met mensen met een handicap, weten we vaak niet goed wat we moeten doen. Om het ons wat makkelijker te maken, heeft de werkgroep Toegankelijk Groningen een boekje gemaakt met tips hoe je contact legt met mensen met verschillende handicaps of beperkingen. ‘Welkom bij’ is speciaal gemaakt voor horeca, winkeliers, culturele instellingen en dienstverleners.

Een handicap of beperking roept vaak handelingsverlegenheid op, vertelt Marlieke de Jonge van Toegankelijk Groningen. “Als mensen iemand met een handicap zien, weten ze vaak niet wat ze moeten doen. Ze schrikken, gaan de persoon uit de weg of fluisteren met elkaar. Dat voelt niet lekker. Met dit boekje willen we koudwatervrees wegnemen bij inwoners van Groningen. Want het valt best mee, een handicap hoort er gewoon bij.”

Praktische tips

Het boekje, in de vorm van een waaier, onderscheidt 6 verschillende handicaps en beperkingen: doof/ slechthorend, blind/slechtziend, een psychische- en/of fysieke handicap, een verstandelijke beperking, geheugenverlies. Het vertelt kort hoe het is om met zo’n handicap te leven en geeft praktische tips voor het maken van contact. Marlieke: “In het algemeen is dat: stap erop af, vraag wat je kan doen. Breek het ijs. Zie niet alleen het hulpmiddel, maar ook de mens erachter.”

Groningen van alle Groningers

Van 4 t/m 8 oktober is het Week van de Toegankelijkheid. Speciaal voor deze week is ‘Welkom Bij’ gepresenteerd aan Eric Bos, voorzitter van de Groningen Cityclub. Eric Bos: “Groningen moet van alle Groningers zijn, ook in de winkels en horeca. Het zou mooi zijn als wij de eerste binnenstad hebben die voor iedereen toegankelijk is. Hiervoor moeten we samen de schouders eronder zetten.”

Ervaringsdeskundigen

De werkgroep Toegankelijk Groningen bestaat uit ervaringsdeskundigen die organisaties adviseert over inclusief beleid. Onlangs ondertekenden de gemeente en de werkgroep nog een samenwerkingsovereenkomst. “In Groningen vinden we dat iedereen mee moet kunnen doen en erbij hoort. Maar inwoners met een handicap ondervinden nog te vaak hinder van allerlei obstakels”, aldus verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor. “Het gaat dan om dingen die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, zoals het bezoeken van een winkel, horeca, theaters of het bezoeken van een openbaar toilet. Om dit te bereiken is samenwerking met de werkgroep ook zo belangrijk want hun expertise is voor ons als gemeente erg waardevol.”

Geheugensteuntje

Marlieke: “De waaier is handig om bij de hand te hebben, achter de toonbank bijvoorbeeld. Als geheugensteuntje. Zo van: hé da’s waar ook, een ijsbrekertje. Want wij zijn gewone burgers die toevallig een handicap hebben. We willen geen teergevoelig gedoe. Rustig vragen, dat vindt niemand pijnlijk. We zijn geen bijzondere diersoort. Als zodanig gezien te worden, daar willen we wel van af.”

‘Welkom Bij’ is voor ondernemers af te halen bij de balie van de Gemeente Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep. Hij is hier ook digitaal te vinden: Brochure.