Goede resultaten en fijne gesprekken, ‘Stratenaanpak Kostverloren’ wérkt

Heidi links en Gerry

Hoe is het om in Kostverloren te wonen? En hoe gaat het met de bewoners daar?

Hoe is het om in Kostverloren te wonen? En hoe gaat het met de bewoners daar? Medewerkers van Nijestee, WIJ Groningen, Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz), politie en Kansen In Kaart van de gemeente bellen sinds oktober 2019 aan bij bewoners om daarachter te komen. Dat doen ze vanuit het project 'Stratenaanpak Kostverloren'. Het gebiedsteam van de gemeente wil de sociale verbinding in de wijk vergroten en bewoners enthousiast maken om zich in te zetten voor de wijk.

De eerste opbrengsten? Het is goed wonen in Kostverloren, veel bewoners willen iets doen voor een ander, en ze willen wel graag meer groen in de buurt en minder afval op straat.

Veel positieve reacties

Projectleider van deze ‘Stratenaanpak Kostverloren’ is Heidi Guchelaar-Wilkens. Heidi loopt zelf ook mee en is blij verrast door de resultaten tot nu toe: “We zijn nu dik vier maanden bezig met dit project in drie straten in de wijk: De Frans van Mierisstraat, Jan van Goyenstraat en Paulus Potterstraat. Ik vind de resultaten, maar vooral de gesprekken die we hebben met buurtbewoners ontzettend fijn. We krijgen veel positieve reacties. Maar liefst 62% van de huishoudens waar we tot nu toe hebben aangebeld, gaat met ons in gesprek. Dat vind ik verrassend hoog.”

Heidi links en Gerry

Dynamische duo’s

“Dat hoge percentage komt ook door onze aanpak. Een week voordat we aanbellen krijgen de bewoners van ons een folder, zodat ze weten dat we komen. Deze folder geven we persoonlijk af of doen deze in de brievenbus. Vervolgens bellen we in tweetallen aan. ‘Dynamische duo’s’, noem ik ze. De samenstelling van deze duo’s verandert steeds. Een medewerker van Nijestee loopt de ene dag mee met iemand van WIJ, de volgende dag kan dat iemand van de gemeente zijn."

Zonder belang

Heidi benadrukt dat ze zonder belang de gesprekken aan gaan. “‘Hoe gaat het met u?’, dat is de eerste en meest belangrijke vraag die we stellen. We duwen niemand een richting op, dat werkt niet. Als zo’n gesprek dan eenmaal loopt, komen vanzelf andere onderwerpen aan de orde: ‘wat vindt u van de wijk, hoe bevalt het wonen hier, hebt u zin om iets te doen voor de wijk, of voor andere bewoners?’”

Folder Hoe gaat het met u

Studenten

Tijdens de gesprekken werd duidelijk dat bewoners best iets voor elkaar over hebben in Kostverloren, maar vaak niet weten wat ze kunnen doen. Bovendien, bewoners vragen niet altijd om hulp. Heidi: “We hadden een mooi gesprek met drie jongens uit een studentenhuis. Ze realiseerden zich dat wijkbewoners niet altijd een positieve kijk hebben op studenten en de jongens stonden open om iets te doen. Ze willen graag een oudere in de wijk gaan helpen. Samen boodschappen doen, of een wandeling maken. Hoe mooi is dat. Een muziekleraar wil muziekworkshops geven, iemand anders gaat meedenken om de Ostadevijver aan te pakken. Een portiekborrel kwam ook ter sprake. Prachtige initiatieven.”

Ergernissen

Naast deze positieve resultaten kwamen tijdens de gesprekken ook kleine en grote ergernissen aan de orde. “Een oudere dame ervaarde geluidsoverlast van haar bovenbuurvrouw. Ze was bang om aan te bellen om het te bespreken. Wij hebben meerdere keren met haar gesproken hoe ze dit aan kan pakken. Het resultaat? De beide buurvrouwen hebben inmiddels al een paar keer koffiegedronken. Daar word ik nou blij van hé.”

Snoeproute

“Grotere ergernissen zijn er ook”, vervolgt Heidi. “Veel bewoners die we spraken wonen aan de zogenaamde ‘snoeproute’. De route tussen de scholen aan de andere kant van het Hoendiep en de supermarkt in de wijk. Lege verpakkingen, plastic, peuken. Er ligt veel troep. Het is de bewoners een doorn in het oog. We zijn nu in gesprek met de supermarkteigenaar, Groningen Schoon Dankzij Mij en de scholen. Op de scholen zitten bijna 4.000 scholieren. De supermarkteigenaar heeft een extra prullenbak geplaatst en loopt rondes om de supermarkt en gooit afval weg, de scholen gaan de leerlingen erop wijzen om hun rotzooi en peuken niet op straat te gooien. Goed begin.”

Meer groen

“Wat ook naar voren kwam is de wens voor meer groen in de Paulus Potterstraat. Binnenkort gaan we met Anna Bloem, stadsdeelbeheerder Oude Wijken, naar de Paulus Potterstraat om te kijken wat we hieraan kunnen doen.”

Aan de slag

Heidi geeft aan dat het belangrijk is om te laten zien dat er ook echt iets gebeurt. “Het moet niet zo zijn dat ‘we bellen aan en u ziet ons nooit weer’. We willen echt aan de slag met de opmerkingen. Daar gaan we ontzettend ons best voor doen", besluit Heidi.

Gerard Doustraat

Het project ‘Stratenaanpak Kostverloren’ loopt nog tot september dit jaar. De komende tijd zijn de dynamische duo’s twee dagen per week te zien in de Gerard Doustraat.

Op de foto Heidi (links) op pad met Gerry Hitman van Kansen In Kaart van de gemeente Groningen