Glasvezel in gebied Ten Boer

Het kan je niet zijn ontgaan: open gegraven wegbermen, haspels met oranje mantelbuis, geverfde aanwijzingen voor de uitvoering op het wegdek. Ook het buitengebied van Ten Boer wordt nu voorzien van snel internet.

De Groninger gemeenten, Provincie Groningen, Economic Board Groningen (EBG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) hebben zich hard gemaakt om ‘snel internet’ in de hele provincie mogelijk te maken. Mede dankzij deze inspanningen kan er nu snel internet aangelegd worden. Omdat aanleg van snel internet door de overheid wordt gesubsidieerd, mogen binnen dit project  alleen ‘witte adressen’ worden aangesloten. Een ‘wit adres’ is een adres waar minder dan 30mbps beschikbaar is en waar commerciële partijen van hebben aangegeven daar geen snel internet aan te leggen. Dit zijn in de provincie Groningen 13.687 adressen.

Veel mogelijkheden

De komst van snel internet biedt veel mogelijkheden voor de bewoners van de buitengebieden: van werken op afstand tot het snel downloaden van muziek en films. Het heeft direct een positieve invloed op de leefbaarheid, economie, onderwijs en zorg op het platteland. En zelfs op de waarde van de woningen.

Abonnement

Een voorwaarde voor de aanleg was dat tijdens de vraagbundeling minimaal 50% van de in aanmerking komende adressen een abonnement afsloot bij de dienstenprovider Kabelnoord. Dit was een eenmalige kans om snel internet te krijgen zonder aansluitkosten. Wanneer bewoners zelf de aansluitkosten zouden betalen, dan moesten zij rekenen op enkele duizenden euro’s per adres. De animo was destijds groot en daardoor kon Rodin Broadband Groningen starten met de voorbereidende werkzaamheden.

Inmiddels zijn de uitvoerende werkzaamheden in volle gang en zijn de eerste woningen ‘aangegraven’.

Foto: Jos Schuurman