Gezonde Huiskamer laat Beijumers nadenken over gezondheid

De Gezonde Huiskamer in Beijum

Inwoners van Beijum konden deze week gratis hun gezondheid laten checken in een speciale bus.

In deze “Gezonde Huiskamer” konden ze ook op een kaart aangeven welke plekken in de wijk fijn en gezond zijn en welke niet. De komende weken gaan we dat in alle wijkvernieuwingswijken doen. Zo wil de gemeente er voor zorgen dat mensen er gezond en gelukkig kunnen wonen.

Aarzelend

Aarzelend loopt een vrouw van middelbare leeftijd richting de bus die staat geparkeerd bij winkelcentrum Beijum-West. In haar handen twee boodschappentassen. “Goedemorgen, ik zag iets met gezondheid en leeftijd, wat is dat allemaal?” Even later staat ze met haar schoenen en sokken uit op een speciale weegschaal, die ook het vetpercentage meet.

Aha-moment

Zo komen deze dagen tientallen Beijumers langs in de Gezonde Huiskamer. Laurens van der Werf van het bedrijf Revital neemt de tests af. Hij weegt, meet onder andere vetpercentage, lengte en spierkracht. Daarna vullen de mensen een vragenlijst in over hun leefstijl. Na afloop bespreekt hij de resultaten: “Het belangrijkste vind ik dat mensen inzicht krijgen. We pretenderen niet ze gelijk gezond te maken. Ik heb leuke gesprekken, met daarin veel aha-momentjes en eye-openers.”

110 kilo

Even later staat een jongen van eind twintig op de weegschaal. “Oei 110 kilo, da’s niet best, niet best,” zegt hij hoofdschuddend. Hij vertelt dat hij de tests graag doet, omdat hij nieuwsgierig is naar zijn gezondheid, nu hij al twee jaar niet meer sport. “Misschien krijg ik nu wel een wake-up-call,” zegt hij terwijl hij met zijn rechterhand in het apparaat knijpt voor het meten van de armkracht.

Kaart

Na afloop van de tests kunnen deelnemers op een grote kaart van Beijum aangeven welke plekken ze graag of niet graag bezoeken, waar ze sporten, welke plekken gezond zijn en wat er beter kan. Die informatie delen de onderzoekers aan het einde met de gemeente, zodat die weet hoe inwoners tegen hun wijk aan kijken. Een oudere man plakt een blauwe post-it op. “Ik skeeler veel en vind de fietspaden daar vaak te slecht voor, verder is de wijk mooi groen.” Op de kaart ontstaat een patroon: rond de twee winkelcentra komen mensen minder graag. De groene long en de groene randen van de wijk zijn populair. Als gezonde plek en om te sporten.

Geluk

In de vragenlijst is niet alleen aandacht voor fysieke gezondheid. Er staan ook vragen in over hoe gelukkig mensen zich voelen en of ze een sociaal netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen gaan kijken welke conclusies ze uit dit onderzoek kunnen halen. Dit past goed bij de wijkvernieuwing, zoals de gemeente die voor ogen heeft. Het gaat daarbij niet alleen om de fysieke invulling van de wijk, maar ook over hoe gezond en gelukkig mensen zich in die wijken voelen.

Wake-up-call

De jongeman van 110 kilo krijgt een overzichtje mee met punten waarop hij groen, geel, oranje of rood scoort. Veel is geel of oranje.  Toch neemt hij vrolijk afscheid: “Eigenlijk wist ik het allemaal wel. Ik ga proberen er iets aan te doen. Bedankt voor deze wake-up-call!”

De Gezonde Huiskamer is een initiatief van de gemeente samen met Healthy Ageing Network Northern Netherlands, UMCG, RUG en Aletta Jacobs School of Public Health. De bus gaat de komende weken ook de andere wijkvernieuwingswijken langs:

• Dinsdag 29 oktober Indische Buurt/De Hoogte, Supermarkt Plus
  • Woensdag 30 oktober Indische Buurt/De Hoogte, Cortinghhuis