Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium

Vier talentvolle kunstenaars maken kans op aanmoedigingsprijs

De namen van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2019 zijn bekend. De vakjury heeft vier kanshebbers geselecteerd voor het stipendium voor beeldend kunstenaars. De genomineerden zijn Mieke Fokkinga, Lilian Anneloes, Henrike Scholten en Reynaert Vosveld.

De jury adviseert om voor het literaire stipendium geen genomineerden te benoemen, en   het literaire stipendium niet uit te reiken. De jury zal hier in haar juryverslag extra aandacht aan besteden.

Wildvang

Op zaterdag 14 december maakt wethouder De Rook de door de jury gekozen winnaar bekend. Dit gebeurt tijdens Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst (CBK). De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Aimée Terburg, Mathijs Sanders, Vamba Sherif, Sjimmie Veenhuis en Jantine Wijnja (voorzitter).

Publieksprijs

De genomineerden maken bovenop het stipendium van € 6.000,- kans op een publieksprijs van € 1.000,-. Van 2 tot 8 december kan er online gestemd worden. Daarnaast kunnen bezoekers van Wildvang tijdens het evenement stemmen op hun favoriet. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt het Hendrik de Vriesstipendium 2019.

Het Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars. De gemeente wil met de aanmoedigingsprijs de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 6.000,-, waarmee de kunstenaar zijn ingediende plan kan realiseren.

Talentontwikkelingsprogramma

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.

Meer informatie over Hendrik de Vries en het Hendrik de Vries Stipendium is te vinden op gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.