Genieten van schoon en afvalvrij Groningen dankzij LenteKriebels

Met de zomer in aantocht zoeken steeds meer Groningers de buitenlucht op: van een wandeling in het Noorderplantsoen, tot een picknick in het Stadspark of borrel op het terras. Dan is het wel zo fijn als je in een schone en opgeruimde gemeente kunt genieten van het mooie weer. Vandaar dat de jaarlijkse grote opruimactie LenteKriebels weer van start is gegaan.

“LenteKriebels is een initiatief van de gemeente zodat inwoners hun eigen stoepje gaan schoonmaken”, vertelt Milieusteward Kars Ottens van Groningen Schoon Dankzij Mij. “Van 4 tot en met 30 april ruimen allerlei teams op verschillende plekken in de gemeente rommel op en zorgen ze voor een schonere woon- en leefomgeving.”

Voetbalteams en kerkgemeenschappen
In totaal hebben 125 teams zich dit jaar aangemeld. Volgens Kars zo’n 3000 tot 4000 inwoners. “Van voetbalclubs, tot scholen, buren in een straat of bijvoorbeeld een kerkgemeenschap. Heel veel verschillende Groningers doen mee met deze actie.”

Vuilniszakken
De teams kunnen zelf kiezen op welk moment en in welke wijk ze willen opruimen. “Wij leveren de materialen zoals bijvoorbeeld prikkers en vuilniszakken. Ook krijgt een team een kleine subsidie, waarvan ze bijvoorbeeld ijsjes of een broodje hamburger kunnen kopen om iedereen na afloop te bedanken. Sommige teams besteden dit ook aan het huren van een springkussen, voor een feestje na afloop”, legt Kars uit.

Seniorenflat
Eigenlijk een win-win situatie, want hierdoor is niet alleen de wijk schoon, maar stimuleert het wijkbewoners ook om bij elkaar te komen. “Sommige teams doen al jaren mee”, vertelt Kars met een lach op zijn gezicht. “We hebben bijvoorbeeld een team met mensen van rond de tachtig jaar, die samen in een seniorenflat wonen. Ieder jaar tijdens LenteKriebels krabben ze het onkruid tussen de tegels weg, vegen ze het aan en poten wat bloembollen.”

Zwerfvuil
Zo wordt de gemeente Groningen niet alleen schoner, maar ook weer een stukje mooier. “Met LenteKriebels willen we inwoners stimuleren om zwerfvuil op te ruimen en de buurten netjes te houden. Rommel op straat is niet goed voor de natuur, de dieren en voor ons als inwoners.”

Help mee
Wil je ook helpen om Groningen schoon en afvalvrij te houden? “Aanmelden voor LenteKriebels kan niet meer, dat loopt tot eind april. Maar, inwoners kunnen wel Stille Kracht worden of aanmelden als zwerfvuilteam. Alle opruimacties kun je vinden op www.gemeente.groningen.nl/groningen-schoon-dankzij-mij”, besluit Kars.