Technisch onderhoud

Dinsdagmiddag 22 augustus tussen 16:00 en 17:30 uur zijn de meeste webformulieren niet beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Gemeente zoekt jonge talentvolle beeldend kunstenaars en schrijvers

Jonge kunstenaars kunnen vanaf 19 juni tot en met 24 september hun plan insturen om mee te dingen naar het Hendrik de Vriesstipendium. Vanaf dit jaar reikt de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium elk jaar uit aan zowel een jong talent op het gebied van de beeldende kunst als een jong talent op het gebied van de literatuur.

Een vakkundige jury bepaalt welke talenten de prijs winnen. Op zaterdag 9 december 2017 wordt tijdens het talentevent Wildvang in het CBK de prijs uitgereikt.

Beeldend en Literair

Met ingang van de cultuurnota 2017-2020 reikt de gemeente het stipendium elk jaar uit op zowel het gebied van de beeldende kunst als de literatuur. Voorheen was het stipendium het ene jaar op literatuur gericht en het andere jaar op beeldende kunst. Dit jaar is het daarmee voor het eerst dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee kunnen doen, indachtig het dubbeltalent van Hendrik de Vries. Talenten kunnen zich aanmelden door op de website van de gemeente Groningen (www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia) een plan voor nieuw werk in te dienen.

Juryleden

Het college benoemt voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. Voor de komende jaren zijn dit Andrea Moeller (voorzitter en directeur Media Art Friesland), Aimée Terburg (beeldend kunstenaar), Matthijs Sanders (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de RUG) en Barend van Heusden (hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting). Daarnaast wijst de juryvoorzitter jaarlijks twee aanvullende juryleden aan. Voor 2017 zijn dit: Joost Oomen (voormalig winnaar van het stipendium en voormalig stadsdichter van Groningen) en Eva Weerts (beeldende kunstenaar).

Aanmoedigingprijs

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor de literaire prijs is dit bedrag inclusief 2.500 euro aan kosten voor het uitgeven van het literair werk.

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen.