U bent hier

Gemeente ruimt weer bladeren op

Het ‘bladseizoen’ is weer begonnen. Medewerkers van de wijkposten zijn tot aan de kerst weer druk bezig met het opruimen van gevallen bladeren. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Want als we de bladeren laten liggen, dan levert dat gladheid op, met alle gevolgen van dien.

In Haren ligt het meeste blad, weet Meilof Feiken. Hij is teamleider bij ‘team Groen’ van de afdeling Stadsbeheer. “We zijn op dit moment bezig in Haren en Zuid. In Haren zijn we al snel een hele week bezig. Het minste blad ligt in Centrum en Oude Wijken, daar staan de minste bomen.” Bladruimen is een klus die moet gebeuren, want: “Veel bladeren verteren niet. De weg wordt glad, het fietspad wordt glad. Dan ga je onderuit. Blad kun je niet laten liggen.”  

Trilo, Ravo, Panda

Denk je bij bladopruimen aan mannen in oranje hesjes die bladeren met een bladblazer op een hoop blazen, zoals op de foto? Dat beeld klopt voor een deel. “We gebruiken de rugblazer waar onze machines niet kunnen komen”, vertelt Meilof. Met zichtbaar genoegen laat hij de ‘grote jongens’ in het arsenaal van Stadsbeheer zien. “Dit is de Trilo. Die heeft een stofzuigerbek waarmee hij van de weg af bladeren kan opzuigen. En dit is de Ravo, met drie borstels, links, rechts en in het midden. Hij rijdt op de doorgaande weg en slurpt daar de bladeren op.” Maar de állergrootste jongen is de Panda, die wordt getrokken door een tractor. “De bek van de panda is groffer. Via de werveling van de as zuigt hij bladeren op en die spuugt hij in de bak. We gebruiken de Panda voor sportvelden, de weg, eigenlijk overal.”

Grof geschut

Meilof legt uit: “De jongens van de wijkpost blazen het blad naar de weg, waar ze het in bulten achterlaten. Dat heet ‘rillen’. Dan halen wij het op met het groffe geschut, zoals de Trilo en de Panda. Vervolgens komt de Ravo met z’n borstels en die maakt het netjes af. We brengen de bladeren naar een composteerder die er nieuwe voedingsstoffen voor de bodem van maakt.” Gemiddeld doet zijn team twee opruimrondes per seizoen. “Het ligt er ook aan hoe warm of droog het is geweest.”

Egels

Kunnen bewoners helpen? Meilof: “Ze helpen ons het meest als ze hun éigen blad opruimen. Inwoners gooien soms ook hun eigen bladeren op bulten langs de weg. Hebben wij net het blad uit de openbare ruimte weggehaald, komen er weer bulten bij. Dat geeft ons extra werk. Wij zien dus het liefst dat ze hun eigen blad verwerken tot compost. Of dat ze bulten maken in hun tuin. Dat is goed voor de overwintering van egels.”