Gemeente bestrijdt onkruid met kokend water

De gemeente heeft dit jaar het onkruid op stoepen en straten aangepakt met kokend water. Daarvoor gebeurde dat met een borstelwagen en vegers. Een geslaagde proef, aldus Theo Raatjes, medewerker van Stadsbeheer. “Zo bereiken we veel meer plekken dan anders.”

Het bedrijf Sight Landscaping voert de proef met heet water uit. Sight gebruikt restwarmte van een biomassacentrale om het water te verhitten. “Zo hebben we geen extra energie nodig en kunnen we het CO2 neutraal doen”, zegt Jan de Vries, projectmedewerker.

Onkruiddruk

Zijn collega’s spuiten via slangen kokend water op plekken waar het onkruid door de tegels komt. “Je moet zorgen dat je de begroeiing goed raakt. Zo kook je de cellen en gaat het onkruid weg. We maken 3 rondes door een wijk, dat is voldoende. Helemaal weg krijgen we het niet, maar je ziet de onkruiddruk in de loop van de tijd wel verkleinen”, zegt De Vries.

Fietsen

Sight gaat door de wijken met tanks van 25 duizend liter, 10 duizend liter, 2 duizend liter en kleine elektrowagentjes met 750 liter. Zo kan het kokend water ook de kleine stoepjes en hoekjes bereiken. Handig in een stad als Groningen, meent De Vries, waar overal fietsen staan. “Met een brander kom je daar niet voorbij, maar heet water over een fiets kan niet zoveel kwaad.”

Mooie aanvulling

Ook Theo Raatjes is hier erg blij mee. “Als we op parkeerplaatsen moesten vegen dan moesten we bewoners eerst vragen hun auto te verwijderen. Nu hoeft dat niet meer, het water stroomt onder auto’s door en bereikt zo het onkruid en de zaden die hier mogelijk kiemen. Het is ideaal, een mooie aanvulling op wat we al deden. En onze mensen zijn weer beschikbaar voor andere zaken.”

Paardenbloem

Ook thuis kunnen we onkruid aanpakken met heet water, aldus Jan de Vries. “Als je ’s morgens met de waterkoker kokend water giet op een paardenbloem, zie je dat hij ‘slatterig’ wordt, zoals spinazie, zeggen we altijd. De volgende dag is hij weg. Hij komt wel weer terug, maar dat duurt vrij lang.”