Geen seringengeur in het haar na uitstel buurtfeest bij Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk-Zijkant

Waarschijnlijk volgt in september een herkansing.

Mede-organisator Petra Koonstra zag het al helemaal voor zich. “Iedereen op een kleedje in het gras van de Nieuwe Kerk aan het picknicken. Een gezellige sfeer met schilders erbij en akoestische muziek van een trekzak.” Maar door de coronacrisis blijft het stil op zaterdag 9 mei, het buurtfeest rondom 400 jaar UITLEG is uitgesteld. Niemand komt thuis met de geur van seringen in het haar. Waarschijnlijk volgt in september een herkansing.

“Het feest is de aftrap voor een jaar waarin we 400 jaar UITLEG van de Hortusbuurt/Ebbingekwartier vieren”, vertelt Petra. Daarmee bedoelt ze dat het historisch centrum van de stad zich rond 1620 voor het eerst uitbreidde buiten de vestingmuren. Begrensd door de Bloemsingel in het oosten, de Noorderhaven in het zuiden en het Noorderplantsoen in het westen ontstond de Hortusbuurt. “We wilden dit met het feest herdenken. Ook was het de bedoeling om de Hortusbuurt en het nieuwe Ebbingekwartier kennis met elkaar te laten maken.”

Nieuwe Kerk-Seringenboom

Programma

En het programma was, mede dankzij een subsidie van de gemeente, al helemaal rond. “Als opening zou burgemeester Koen Schuiling een rondje om de kerk fietsen. Omdat er ook een expositie zou zijn van oude Fongersfietsen leek ons dat een goed plan. We wilden kinderen er achteraan laten rijden op eigen fietsjes. Die Fongersfietsen zijn niet toevallig, deze fietsenfabrikant zat vroeger op de hoek van het Nieuwe Kerkhof.”

Picknick

Op het programma stond tevens een tentoonstelling van historische foto’s op bouwhekken. “En we wilden buurtbewoners uitnodigen om te komen picknicken. We zouden vooraf de buurt ingaan, knapzakken met eten verkopen en bewoners meenemen naar de Nieuwe Kerk. Op het gras wilden we kramen neerzetten waar je brood en soep kon kopen. Een ludieke picknick met mensen op kleedjes, dat zou een gezellig ouderwets aandoend beeld opleveren.”

Historische wandelingen

“Kunstschilders zouden de taferelen van de picknick schetsen. Je kon een historische stadswandeling maken, georganiseerd in samenwerking met de Groninger Archieven. Jan Smook zou een Sketsup-presentatie verzorgen, hij heeft digitaal minutieus uitgetekend hoe de buurt er vroeger uitzag. Bewoners zouden met hem door de wijk kunnen wandelen waarbij ze op zijn iPad konden zien wat daar in het verleden stond.” Ook de kinderactiviteiten, workshops en voorproefjes van theatervoorstellingen vallen in het water.

Uitstel

Nou ja, niet letterlijk dan. “Want het ziet er naar uit dat het zaterdag hartstikke mooi weer wordt.” Dat maakt het voor de organisatoren van de bewonersorganisatie Hortusbuurt/Ebbingewkwartier extra zuur. “Harstikke jammer dat het niet doorgaat.” Door de maatregelen om evenementen te schrappen waarvoor een vergunning nodig is en het verbod op samenscholingen van drie of meer personen, gaat het feest op 9 mei niet door. Als het aan de organisatoren ligt, komt van uitstel echter geen afstel.

Nieuwe Kerk-Ingang

Festival van de Geest

“Bij het Festival van de Geest in de Nieuwe Kerk in september zijn sowieso allerlei activiteiten gepland. Op zaterdag 12 september gaan we dat samenvoegen met het feest van 400 jaar UITLEG. We willen het programma in zijn geheel doorschuiven.” Elk voordeel heeft zijn nadeel, historicus Beno Hofman kan dan meteen zijn boek over 400 jaar UITLEG presenteren, dat verschijnt in die maand.

Hunkeren

Natuurlijk luidt nog de vraag of een feest dan wel kan. “We moeten een beetje optimistisch blijven”, vindt Petra. “Als we het doorschuiven naar volgend jaar trekken we de angel eruit en houden we de vele meewerkende vrijwilligers niet in beweging. Bewoners hunkeren er ook naar om wat leuks te doen. Wat zou het mooi zijn als ons buurfeest één van de eerste gelegenheden is waarop mensen elkaar weer zien.”

Afstand houden

Petra houdt nog wel een slag om de arm. “Alle andere evenementen schuiven ook op en we moeten hierover nog in gesprek met de gemeente.” Toch acht zij de kans groot dat het feest in september alsnog gehouden wordt. “We kunnen ruim afstand van elkaar houden. Alleen al in de kerk passen normaal gesproken 950 mensen en op het gras is veel ruimte, een aantal activiteiten is sowieso buiten gepland. Er komen in oktober en november ook nog theatervoorstellingen over de geschiedenis van de wijk. Alleen de voorstelling in het verpleeghuis wordt lastig.”

Van links naar rechts op de foto’s: mede-organisatoren Beno Hofman, Petra Koonstra en Lotte- Marijn Millar.