Finaleplaats voor gemeente Groningen bij verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2020

Vismarkt

De jury roemde de eigenzinnigheid en daadkracht van de gemeente.

Op donderdag 5 november is de Sociale Verzekeringsbank uitgeroepen tot ‘Beste overheidsorganisatie van het jaar 2020’. De gemeente Groningen eindigde als een van de drie finalisten. Christien Bronda, gemeentesecretaris van Groningen, woonde de ceremonie digitaal bij. Het gaat om een landelijke verkiezing van de Vereniging voor Overheidsmanagement.

Groningse mentaliteit

‘Het past niet bij de Groningse mentaliteit om over je successen te vertellen’, vertelt Christien Bronda. ‘De reden dat we meededen is dat de verkiezing ons verder kan brengen. Doordat ze in Den Haag, Brussel en op andere plekken weten waar Groningen in uitblinkt, creëren we extra kansen op bepaalde onderwerpen. En nee, we doen natuurlijk niet alles goed. Maar we willen ook graag laten zien waar we succesvol in zijn. Als een van de grootste gemeenten van het land hebben we in die zin ook een voorbeeldfunctie. En we blijven ons verbeteren, dat is onze ambitie.’

Eigenzinnigheid en daadkracht

De jury roemde de eigenzinnigheid en daadkracht van de gemeente Groningen. De gemeente durft dingen op een eigen manier te doen en te innoveren en experimenteren op belangrijke dossiers. Zoals het verbeteren van de stadsontwikkeling om de leefomgeving van burgers te verbeteren. Dit blijkt verder onder meer uit een Stadjerspas werkend op blockchain, een gemeentelijk wagenpark op waterstofenergie en de totstandkoming van het Groninger Forum.

Dank aan alle medewerkers

‘Ik ben ongelooflijk trots op deze finaleplek’, aldus Bronda. ‘Ik wil alle medewerkers van de gemeente Groningen heel hartelijk bedanken voor dit prachtige resultaat. Het klinkt misschien cliché, maar het is door gezamenlijke inspanning dat we zo ver zijn gekomen. Het sterke is dat onze medewerkers inwoners en ondernemers betrekken bij beleidsplannen en besluitvorming. Het overgrote deel daarvan raakt mensen in hun leefomgeving en dus vinden we het belangrijk hierbij naar hen te luisteren. Zo werken inwoners en ondernemers indirect mee aan een beter, mooier en toekomstbestendiger Groningen.’

Jongeren

Het initiatief om mee te doen aan de verkiezing van Beste Overheidsorganisatie kwam vanuit het Jongerennetwerk Groningen. Dat is een groep jonge ambtenaren in dienst van de gemeente. Zij schreven een bidbook waarin de eigenzinnigheid en daadkracht van Groningen naar voren komt. Bronda: ‘Deze jongeren willen graag bij een organisatie horen die positief in het nieuws komt. Trots kunnen zijn op de mooie dingen die gebeuren en dat uitdragen. Ik vind het grandioos dat dit met deze finaleplaats wordt erkend.’

Een aantal voorbeelden nader toegelicht. De eigenzinnigheid en daadkracht van de gemeente Groningen bleek onder meer uit:

• De Groningse Stadjerspas biedt inwoners met een laag inkomen de kans om diensten af te nemen als een gratis bioscoop- of zwembadbezoek. De Stadjerspas is de eerst werkende pas voor inwoners in Nederland gebaseerd op Blockchain technologie. Het maakt de administratieve en financiële interacties tussen burger en overheid eenvoudiger. De gemeente Groningen faciliteert tevens jaarlijks de grootste Blockchain en AI-hackathon ter wereld.
  • Het Forum is sinds opening dé huiskamer van Groningen. De aanloop en de bouw heeft lang geduurd, maar is er toch gekomen. Inmiddels is het Groninger Forum verkozen tot ‘Beste Gebouw van het jaar 2020’ en zijn er al meer dan een miljoen bezoekers geweest.
  • Op lange termijn wil Groningen de waterstofhoofdstad van Noord-Europa worden. Een deel van het gemeentelijk wagenpark rijdt al op waterstof. Dat past bij de ambitie om in 2035 volledig duurzame energie te gebruiken. Het gebruikte waterstof wordt opgewekt uit groene energie door zonnepanelen die op een oude vuilstort zijn geplaatst. Groningen is daarmee koploper in Nederland.