U bent hier

Een lied voor kinderen in de Diemerstraat

Vlaggetjes, een pubquiz, een strandclub, opblaasbare zwembadjes, zitjes, boomtuintjes en een buurtbarbecue. De bewoners van de J.H. Diemerstraat laten tot en met 19 juli al hun zintuigen prikkelen. Ze namen het initiatief om hun straat 10 dagen om te toveren tot een leefstraat. De kinderen krijgen er even vrij baan omdat de straat even autovrij is. Met een kleine subsidie van de gemeente en bijdragen van talloze winkels uit de buurt timmerden de bewoners een overvol programma van activiteiten in elkaar.

Uit de speakers van DJ Norbert schalt K3. Op de van pallets gemaakte zitjes genieten de bewoners en initiatiefnemers Mariska ter Veer, Marleen Kramer en Fenna de Groot van de zwoele zomerlucht. Fenna kan zelfs op blote voeten blijven lopen. Tussen alle zitjes staat telkens een tafel. Want óók hier denken ze aan de anderhalve meter. Fenna vertelt over de leefstraat: “Op Facebook stond een oproep van de stichting Hoornse Meer. Die zag ik en wij dachten: laten we gek doen. Toen zijn we met zijn drieën gaan zitten en kwam er een steeds mooier plan. Dat hebben we met succes ingediend.”

Verbondenheid

Marleen: “Het is voor jong en oud, dat vind ik mooi.” En het gaat de bewoners niet alleen om de gezelligheid. “Wat ik nog veel belangrijker vind, is dat we elkaar weten te vinden. Het is goed voor de verbondenheid en voor als er een keer wat is. Dat was anders ook al zo. Maar dit versterkt enorm. Bewoners die anders niet zo snel naar buiten kwamen, komen nu ook een kopje koffiedrinken.”

Handtekeningen

Terwijl de kids Messi en Ronaldo spelen, schetst Marleen het voorwerk: “We zijn begonnen om te kijken of er draagvlak voor was. Iedereen in de straat reageerde positief en zette een handtekening.” Dat bleek nodig omdat de leefstraat tijdelijk is afgesloten voor autoverkeer met dranghekken. “Alle bewoners wilden hun auto wel elders parkeren. En de omliggende straten stemden er weer mee in dat wij onze auto’s daar 10 dagen neerzetten, dat was natuurlijk ook wel een dingetje.”

Proefproject

De Diemerstraat is één van de drie straten die samen met de Savornin Lohmanlaan en Mozartstraat meedoet aan een proefproject van de gemeente met leefstraten. Beleidsmedewerker Stadsontwikkeling Yvette van Dijk vertelt dat de gemeenteraad hierover vorig jaar een motie aannam. “Als gemeente hebben we de ambitie om de openbare ruimte te herwinnen. En in het coronajaar 2020 konden veel mensen niet op vakantie en organiseerden ze thuis zelf al hun vakantiestraat. We schatten in dat dit een tijdrovende klus zou zijn als je dit als gemeente overal zou willen ondersteunen. Daarom doen we nu eerst een proef in Groningen Zuid.”

Feestje

Zoals in de Diemerstraat waar bewoners normaal gesproken hun auto voor de deur stallen. “Kinderen spelen dan op de stoep”, zegt Mariska. “Het is voor hen natuurlijk een feestje dat ze ook op de weg kunnen voetballen en racen. Fantastisch dat de straat nu alleen voor de kinderen is. Onze ideale straat zouden we ook willen inrichten met meer zitjes, groen en activiteiten waarin we alle buurtbewoners betrekken. Dat is de grote meerwaarde van de leefstraat.” Marleen: “Mét veilige oversteekplaatsen voor de kinderen.” Fenna: “Je hoort de elektrische auto’s niet aankomen en ze racen toch door de straat. Het zou al mooi zijn als je in een deel van de zomer de halve straat af kunt zetten voor verkeer. Heerlijk toch?”

Activiteiten

“Het is met de activiteiten wel een beetje uit de hand gelopen doordat zoveel bewoners mee willen doen”, lacht Mariska. “We hebben dit met een werkgroep van 12 mensen gedaan. Iedereen verzon wel een activiteit. De één is hovenier en zei: ik wil wel met de boomtuintjes aan de gang. We hebben er, ook vanwege corona, voor gekozen om alleen bewoners uit deze straat mee te laten doen. Uiteraard loopt er wel eens een verdwaald kindje uit een andere straat in de zandbak te spelen, maar die zijn allemaal 12 min.”

EK

Ze wijst op de vlaggetjes boven de straat. “Die hingen er al voor het EK. Met nog wat extra kleuren en lampionnen maakten we het nóg gezelliger. We keken samen op straat naar de EK-finale, een buurman sleepte daarvoor een grote tv naar buiten. We houden ook nog een pubquiz, bingo, yogauurtje, elke dag een kinderdisco en een barbecue.” Fenna: “Die barbecue deden we elk jaar al, nu komt er nog een stormbaan voor de kinderen bij.” Mariska: “Zij maakten ook insectenhotels die aan de bomen hangen en hebben boomtuintjes gepoot. Verder bouwen de kinderen nog vogelhuisjes.” Eerst roept Fenna hen voor haar cursus druktechnieken, gedisciplineerd schuiven de kids aan tafel en gaan met verfrollers in de weer.

Ondersteuning

“Bij de Diemerstraat hoefde ik weinig te doen”, reageert Yvette van Dijk van de gemeente. “We ondersteunen de deelnemende straten wel bij vragen over de organisatie en de evenementenvergunning. Die is nodig vanwege de wegafsluiting. De buurtbewoners maken zelf de plannen en het plattegrondje, de regie ligt bij de initiatiefnemers. Zij moeten er tijd in steken en zorgen dat de buurt ook mee wil doen.”

Parkeren

Geen probleem voor de drie initiatiefnemers uit de Diemerstraat die het ook niet erg zouden vinden als ze hun auto altijd elders moeten parkeren. Daar denkt alleen niet iedereen hetzelfde over. Buurvrouw Mirjam van Balen werkt thuis en komt op de muziek af die normaal tot 17.00 uur uit staat. Ze hielp mee met de pallets en zegt: “Hartstikke leuk, nu zie je de buren eens.” Maar van zoiets als een parkeerhaven ergens anders in de buurt wil ze niets weten. “Dat vind ik niet nodig en kun je niet maken.”

 

Volgend jaar

De vraag rest of er ook volgend jaar leefstraten komen. “We gaan inventariseren hoeveel tijd het heeft gekost. Het zit vooral in de capaciteit voor ondersteuning en niet zozeer in de kosten”, weet Yvette al. De gemeente zou er de kids van de Diemerstraat in elk geval een plezier mee doen. In de verte horen we de echo van een 50 jaar oud liedje van Dimitri van Toren:

Stel je voor, je kon er spelen
Op de straten, op het plein
Ongestoord kon je er hinkelen
De stad zou helemaal van jou zijn
Ergens hoor je kind'ren tellen
Je telt mee "acht, negen, tien"
En je hoort na al die jaren
"Wie niet weg is, is gezien"