U bent hier

Drie Groningse nominaties voor vrijwilligersprijs

Doedertoe, De Opstap en de Oude Bieb Lewenborg.

Doedertoe, De Opstap en de Oude Bieb Lewenborg. Deze drie Groningse organisaties zijn door de jury genomineerd voor de landelijke vrijwilligersprijs “meer dan handen”. Met deze vrijwilligersprijs wil het ministerie van VWS haar waardering uitspreken voor vrijwilligersorganisaties in Nederland.  Gemeenten kunnen zelf de drie meest inspirerende vrijwilligersorganisaties  uit hun gemeente voordragen voor de “meer dan handen” vrijwilligersprijs.

De Groninger jury bestaat uit vertegenwoordigers van LINK050, Jimmy’s, Humanitas, de gezamenlijke Groninger kerken en de gemeente. Deze jury heeft de 3 Groningse kandidaten genomineerd en aangemeld. Hierbij heeft de jury onder andere gekeken naar de diversiteit van de medewerkers, of er sprake is van een aansprekende en vernieuwende werkwijze, en de duurzaamheid van de organisatie. Een ander belangrijk criterium is of de organisatie een bijdrage levert aan een zorgzame samenleving.

Stemmen via vrijwilligersprijzen.nl

De Groningse aanmeldingen staan vanaf vandaag op de website vrijwilligersprijzen.nl. Inwoners kunnen via de website stemmen op hun favoriete vrijwilligersorganisatie.De winnaars worden op 11 januari 2018 bekendgemaakt via de website. Er is een landelijke juryprijs van € 5.000,- en een publieksprijs van € 2.000,-. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 2 februari 2018 door staatsecretaris van VWS Paul Blokhuis.

Drie bijzondere initiatieven

Doedertoe exploiteert een werkplaats waar mensen kunnen binnenlopen om kringloop- spullen mooi te maken en voor vele andere klusvormen. Doel van de werkplaats is dat bezoekers er gezellig uit zijn, iets moois voor thuis mee terugnemen of iets leuks voor een ander of de samenleving maken. Deelnemers betalen met tijd en talent in plaats van geld, zodat niemand vanwege een gebrek aan geld thuis hoeft te blijven.

Stadjers die na ziekenhuisopname niet voor zichzelf kunnen zorgen, en geen beroep kunnen doen op hun omgeving, worden bij logeerhuis de Opstap tijdelijk verzorgd. Ook kan de Opstap mantelzorgers tijdelijk ontlasten van de zorg voor een familielid of naaste. Degene die mantelzorg ontvangt, logeert dan tijdelijk in de Opstap. Gasten zijn welkom zonder indicatie, en de kosten van het verblijf zijn laag.

De Oude Bieb in Lewenborg is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar je mee kunt doen aan activiteiten, een praatje kunt maken, zelf iets organiseren, anderen helpen, advies inwinnen of geven. De Oude Bieb geeft buurtbewoners een steuntje in de rug en helpt ze vooruit. Het is daarmee een broedplaats voor talent en creativiteit in Lewenborg.