U bent hier

Deel begraafplaats Selwerderhof tijdelijk gesloten

Begraafplaats Selwerderhof

Een van de grafvelden op de Groningse hoofdbegraafplaats Selwerderhof is de komende zes tot zeven weken gesloten. Er worden dan driehonderd oude graven geruimd.

De ruiming van graven vloeit voort uit een besluit dat de gemeenteraad van Groningen in 2012 heeft genomen, en is bedoeld om ook in de toekomst voldoende ruimte beschikbaar te houden op Selwerderhof. De werkzaamheden beginnen op 6 december en duren naar verwachting tot halverwege de maand januari 2020.

De graven die worden geruimd, dateren voornamelijk uit de jaren vijftig, de beginjaren van de begraafplaats. De huur en rechten op deze graven zijn verlopen. De ruimingen zijn de afgelopen jaren bovendien met de grootst mogelijke zorgvuldigheid aangekondigd, door middel van openbare kennisgevingen en het plaatsen van informatieborden op de begraafplaats.

Tijdens de ruimingen wordt het betreffende grafveld afgesloten voor bezoekers en de toegangspaden worden uit piëteit afgezet met schermen. Na de werkzaamheden worden de stoffelijke resten in verzamelgraven gelegd. Hiervoor zijn op Selwerderhof vijf kelders bestemd. Op termijn wordt hier een monument bij geplaatst.

De komende jaren worden ook op andere grafvelden stapsgewijs oude graven geruimd.