U bent hier

De Wolddijk in Noorderhoogebrug krijgt 58 nieuwe bomen

Aan de Wolddijk in Noorderhoogebrug start volgende week de aanplant van 58 nieuwe bomen. Zij vervangen de essen die vanwege de essentaksterfte al eerder langs de Wolddijk zijn verwijderd. Er komen linden, iepen en eiken voor terug. De keuze voor de nieuwe bomen zijn voorgelegd aan omwonenden die hiermee hebben ingestemd.

De nieuwe bomen zijn linden, iepen en eiken van 15 jaar oud. Om de ruim anderhalve meter komt er een nieuwe boom. De tussenruimte is belangrijk omdat deze bomen als ze tot volle groei komen een aanzienlijke omvang hebben.

Veiligheid

Sinds 2010 komt essentaksterfte voor bij essen in delen van Europa en in Nederland. Dit is een agressieve schimmelziekte die zich in snel tempo verspreidt onder essen en daarmee een groot deel van de bomen aantast. De gevolgen zijn ernstig: de boom sterft langzaam af en afgestorven takken kunnen uit de bomen vallen. Dit was ook het geval bij de essen die langs de Wolddijk stonden. In de gemeente Groningen moeten er dit jaar in totaal 358 zieke essen verwijderd worden om de veiligheid van onze bewoners te kunnen waarborgen.