U bent hier

'De Koolmees' krijgt meeste stemmen voor project Groene Parel

De afgelopen weken konden inwoners uit Haren, Onnen, Noordlaren en Glimmen ideeën aandragen voor het project de Groene Parel. Al deze plannen dragen bij aan het mooier, leuker, velliger, duurzamer of socialer maken van de leefomgeving. In de laatste fase konden inwoners stemmen op hun favoriete idee.

Twaalf ideeën kregen genoeg stemmen om op korte termijn uitgevoerd te worden. Het project met de meeste stemmen is ‘De Koolmees’ van zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren. 205 inwoners stemden op dit idee. Dorpswethouder Philip Broeksma ging er woensdag 9 december op bezoek om de Mikkelhorst te feliciteren. Rinske van der Sluit nam de bloemen namens de Mikkelhorst in ontvangst.

Mezenkasten

“Er hebben zoveel inwoners op ons gestemd. Het is geweldig dat het ons gegund is!”, zegt Rinske blij. “Met het gewonnen geld gaan we hout en schroeven kopen, waar we mezenkasten van gaan maken. De mezen die hier in gaan wonen zijn belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden.”

Eikenbomen

Het mes snijdt bij dit project aan twee kanten: het is een nuttige dagbesteding voor de deelnemers van de Mikkelhorst. En omdat de eikenprocessierups voor de mees een lekker hapje is, zorgt het uiteindelijk voor minder jeuk bij de inwoners. In gebied Haren staan namelijk veel eikenbomen in de bebouwde omgeving. “Zo leveren we in 2021 een bijdrage aan het bestrijden van de rups in gebied Haren”, zegt Rinske.

Samengevoegd

Het winnende idee is samengevoegd met een indiener uit Glimmen, die ongeveer hetzelfde idee had: nestkasten voor mezen in eikenbomen in Glimmen. Beide ideeën sluiten mooi bij elkaar aan. Zodra de mezenkasten klaar zijn, wordt samen met de gebiedsbeheerder gekeken waar in het gebied de kasten een plekje krijgen.

Stem van Groningen

Aanvankelijk was het doel van de Groene Parel om met inwoners in gesprek te gaan. Toen dat vanwege de coronamaatregelen niet door kon gaan, zette de gemeente de website Stem van Groningen in om ideeën op te halen bij inwoners. In totaal kwamen er 89 ideeën binnen. Na een onderzoek over de haalbaarheid, gingen er 23 ideeën door naar de stemronde.

Vervolg

Wethouder Philip Broeksma laat weten dat dit pas een eerste project is om te onderzoeken wat de wensen van de inwoners van gebied Haren zijn. De Groene Parel krijgt daarom zeker een vervolg. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Kijk voor de overige ideeën, zoals een doorgeefwinkel en speelplekken in Maarwold, op Stem van Groningen.