De eerste formatieweek is vooral verkenning op hoofdlijnen

Coendersborg

Formateur Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) rondde deze week de eerste verkennende gesprekken af met mogelijke coalitiepartners D66, Partij van de Arbeid (PvdA) en de ChristenUnie. Na de kerstvakantie gaan de partijen hun gesprekken verdiepen.

“We hadden een goede eerste week. De sfeer is buitengewoon goed. Het is inspirerend om over de nieuwe gemeente Groningen te praten”, zei Gijsbertsen in een speciaal georganiseerd persmoment in de Coendersborg, de locatie waar de gesprekken plaatsvinden.

Herindelingsgemeenten

In deze eerste formatieweek hield de formateur gesprekken met de 3 burgemeesters en 3 gemeentesecretarissen van de herindelingsgemeenten Haren, Ten Boer en Groningen. Daarnaast verkende hij met de mogelijke coalitiepartners een grote reeks gemeentelijke beleidsterreinen.

Middelen en opgaven

“We hebben de financiële situatie van de nieuwe gemeente bekeken. Daarnaast hebben we ook de opgaven verkend. We hebben gekeken naar: waar zit de gezamenlijkheid? En welke middelen hebben we beschikbaar?” Inhoudelijk wilde de formateur nog niet veel kwijt. “Deze ronde was een verkenning op hoofdlijnen, we gaan in januari verdiepen.”

Tempo

Hoe lang de formatie nog gaat duren, kon Gijsbertsen nog niet zeggen. “Ik zeg altijd op dit punt: je bent al gauw een maand verder. Maar we liggen mooi op koers. En we hebben het tempo er flink in.”