U bent hier

College investeert in evenemententerrein Stadspark

Drafbaan

Drafbaan krijgt multifunctioneel parkplein.

Het verbreden van het veld en het verbeteren van de watertoevoer. De aanleg van stroom, glasvezel en water. En de aanpak van de entreegebieden. Het is een greep uit de maatregelen om de Drafbaan verder te ontwikkelen als evenemententerrein. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om 1.6 miljoen euro te investeren. Dat staat in de uitwerking van de plannen voor de doorontwikkeling van het evenemententerrein Stadspark, dat deze week is vastgesteld.

Positie versterken

Glimina Chakor, wethouder evenementen: "Het terrein heeft alles in zich om uit te groeien tot één van dé evenementenlocaties van Nederland, en het is een mooie kans om onze positie op het gebied van cultuur en evenementen te versterken."

Multifunctioneel parkplein

Het college wil onder meer investeren in de aanleg van een multifunctioneel parkplein. "Op het plein komt tijdens concerten het podium te staan en op dagen dat de Drafbaan straks openbaar toegankelijk is kunnen er activiteiten worden georganiseerd", aldus Chakor.

Evenementen

De Drafbaan is sinds jaar en dag dé locatie in de stad voor evenementen. Door te investeren in toegankelijkheid, veiligheid en schone energievoorziening wordt het terrein aantrekkelijker voor organisatoren, artiesten en bezoekers van evenementen.

Popstad

Het streven is om Groningen als popstad blijvend op de kaart te zetten. Bovendien dragen evenementen bij aan de economie van stad en ommeland. Chakor: "We zien kansen om de Drafbaan te ontwikkelen zonder dat er iets veranderd aan de geldende regels voor het organiseren van evenementen, zoals het aantal geluidsdagen en de geluidsnormen." In een filmpje vertelllen de wethouder en programmeur Peter Sikkema meer over de plannen.

Stroomvoorziening

Om de belasting voor het milieu zo klein mogelijk te maken wordt er geïnvesteerd in de aanleg van een vaste stroomvoorziening. Met name voor de horeca en tijdens de op- en afbouw van festivals en concerten. Hiervoor hoeven geen dieselaggregaten ingezet te worden. Dit leidt tot minder uitstoot van fijnstof en CO2. Alleen voor de grote evenementen is nog aanvullende stroomvoorziening nodig.

Investering

De vooruitzichten voor evenementen op de Drafbaan zijn volgens adviesbureau Estheticon goed. Het bureau heeft op verzoek van het college de eerder opgestelde businesscase tegen het licht gehouden. Door de huurprijs gelijk te trekken met vergelijkbare evenemententerreinen in binnen- en buitenland is een gezonde exploitatie mogelijk, blijkt uit de second opinion. "Het exploiteren van een evenemententerrein is een vorm van ondernemen met de daarbij horende risico’s", benadrukt Chakor. "Het succes blijft afhankelijk van de bereidheid van organisatoren en artiesten om naar Groningen te komen, maar door te investeren verbeteren we in ieder geval onze positie."

Festivalseizoen 2022

Het college wil nog dit jaar met de werkzaamheden starten. Het streven is om voor de start van het festivalseizoen, begin april 2022 klaar te zijn. De gemeenteraad praat in mei over de plannen voor het evenemententerrein in het Stadspark.  

Het raadsvoorstel is te lezen via de volgende link: https://ap.lc/XvfKS