U bent hier

College helpt ondernemers door regels te versoepelen

“Door de huidige lockdown hebben we in Nederland wederom te maken met een onzekere en bizarre situatie”, zei wethouder Berndt Benjamins tijdens de persconferentie van het college van B&W op woensdag 22 december. “Veel van onze lokale ondernemers zien hun inkomen grotendeels verdwijnen. Dat is vreselijk voor hen.” Benjamins vindt dan ook dat de gemeente ondernemers voor zover als dat mogelijk is moet helpen, naast de landelijke steun die zij kunnen ontvangen.

Daarom neemt het college van B&W per direct de volgende maatregelen:

 • De gemeente heeft de venstertijden die gelden voor de bevoorrading van winkels en horeca tijdelijk verruimd. De bevoorradingstijden zijn verlengd tot 18.00 uur, dat was 12.00 uur. Dit betekent dat de bevoorrading tijdelijk tussen 05.00 uur en 18.00 uur kan plaatsvinden.
   
 • Horecabedrijven (met name restaurants) mogen na 18.00 uur gebruikmaken van voertuigen om te bezorgen vanuit hun etablissement. Daarvoor moeten ze wel toestemming vragen bij de gemeente.
   
 • Winkels met essentiële levensmiddelen zoals supermarkten mogen op Tweede Kerstdag om 10.00 uur open i.p.v. om 12.00 uur.
   
 • Horecabedrijven met terrassen hoeven geen precario te betalen vanaf 28 november 2021, de dag dat de avondlockdown inging. Dit geldt tot 31 maart 2022 tenzij de terrassen eerder dan die datum weer geheel open kunnen.
   
 • Als de terrassen weer open kunnen, dan mogen deze weer uitgebreid worden op zo’n manier dat er tussen bezoekers onderling voldoende afstand gehouden kan worden, maar ondernemers wel zoveel mogelijk terras hebben. Dit geldt tot 31 maart 2022.
   
 • De Groningen City Club (GCC) werkt een voorstel uit om in de gemeente breed ondernemers te ondersteunen bij de bezorging van hun artikelen, via Go-Fast en Cycloon. De gemeente draagt hier 30.000 euro aan bij. Daarnaast zet de GCC volop in op online verbreding en coaching van ondernemers.
   
 • De warenmarkt mag nu als geheel openblijven. Tijdens eerdere lockdowns mochten er alleen kramen met levensmiddelen staan.
   

Het college hoop met deze maatregelen de ondernemers in onze gemeente enigszins te kunnen ondersteunen in deze zware tijd.