U bent hier

Buurttaxi Selwerd is meer dan een vervoermiddel

Buurttaxi Selwerd bestaat 4 jaar

De Buurttaxi in Selwerd bestond vrijdag 17 september vier jaar. Om dit te vieren kwam burgemeester Koen Schuiling een bloemetje langsbrengen. De Buurttaxi is onderdeel van Wijkbedrijf Selwerd en is er voor mensen die niet of minder mobiel zijn. Een vrijwilliger brengt de klant voor 1,50 euro per enkele rit naar een afspraak of winkel in de buurt.

Projectleider Shahrazed Benmessaoud-Bougoufa (tweede van links op de foto) is trots op hoe de Buurttaxi de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een succesvol project. “We zijn veel meer dan een vervoermiddel, we zorgen voor sociaal contact. Voor sommige klanten is een taxiritje het lichtpuntje van de week”, zegt Shahrazed.

Babbeltje
De chauffeurs brengen de klanten niet alleen van A naar B, maar bieden ook wat extra’s. “We maken een babbeltje, helpen met boodschappen doen of brengen was naar de wasserette”, vertelt Shahrazed.

Naast hulp bij praktische zaken ziet Shahrazed de Buurttaxi ook als een stukje sociale controle. “Als een vaste klant ons een paar dagen niet heeft gebeld, dan bellen wij op om te vragen of het wel goed gaat. We proberen zo vroegtijdig problemen te signaleren.”

Coronatijd
In coronatijd werd het des te meer duidelijk hoeveel klanten er afhankelijk zijn van de taxi. “In de lockdown mochten we niet rijden, klanten belden ons soms huilend op”, vertelt ze aangedaan. Voor haar en de vrijwilligers voelt het alsof ze niet stil kunnen staan. “Mensen zitten echt op ons te wachten.”

Uitbreiden naar andere wijken
Doordat de Buurttaxi in Selwerd zo’n succes is geworden, durft Shahrazed verder te dromen. “We hebben nu één taxi, maar het zou mooi zijn als er straks meer auto’s bijkomen. Dan kunnen we nóg meer klanten helpen, ook in andere wijken”, stelt ze. Een andere droom is om meer te kunnen betekenen voor de vrijwilligers.

“We hebben nu ook een aantal vrijwilligers in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt. In de toekomst zou het mooi zijn als we die een normale baan kunnen aanbieden. Zodat we een professioneel taxibedrijf worden”, zegt Shahrazed. “Maar dan wel met persoonlijk contact en een sfeervolle ambiance, want dat vinden we het belangrijkste.”