Bouwinspecteurs letten vooral op constructie en brandveiligheid in gouden tijden

Bouwinspecteur3

Nieuwbouwcomplexen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Je hoeft niet lang door de stad te fietsen om te zien dat de nieuwbouwcomplexen als paddenstoelen uit de grond schieten. “Het zijn gouden tijden in de bouw”, zegt bouwinspecteur Muriel Stel. Bij de inspecties let de gemeente vooral op een stevige constructie en de brandveiligheid. Wij gingen met Muriel op pad.

Muriel rijdt in zijn rode elektrische gemeenteauto eerst door het zuidwestelijk gebied van de stad. “Wij werken in kwadranten en hebben de stadsdelen onderling verdeeld.”  Voordat de inspecteurs komen kijken, stroomt er heel wat water door de diepenring. “De bouwaccountmanager verleent de vergunning. De meest voorkomende zijn bouwvergunningen, sloopvergunningen, monumentenvergunning en reclamevergunningen. Die worden aan ons toebedeeld, onze collega’s gaan na of alle stukken binnen zijn en beoordelen de tekeningen. Aan de hand van beleidsafspraken en protocollen bepalen we welke status we op dat moment geven aan bijvoorbeeld het vergroten van een bedrijfshal, het bouwen van een nieuwbouwcomplex of een dakkapel op een Rijksmonument.”

Bouwinspecteur2

Brand

Muriel stuurt ondertussen naar de Paterswoldseweg waar woningcorporatie Nijestee 101 appartementen laat verrijzen. “Het brandt al aardig”, knipoogt de bouwinspecteur naar de felle zon terwijl hij zijn helm opzet en veiligheidsschoenen aantrekt. Vanwege de verzengende hitte drinkt hij in de bouwkeet met de aannemer een flesje water in plaats van de gebruikelijke kop koffie. Muriel vraagt: “Wat gebeurt er als de cv-ketel in de appartementen vlam vat?” De uitvoerder is even stil. “Geen rare vraag”, vindt hij. Het vuur zou zich in de schachten snel naar de buren kunnen verspreiden omdat de leidingen niet goed brandwerend afgewerkt lijken. De uitvoerder gaat na wat er aan te doen valt.

Constructie en brandveiligheid

Hoe vindt hij het dat er er af en toe een bouwinspecteur van de gemeente komt kijken? “Geen probleem hoor. Alleen mensen die wat willen verbergen, hebben er een hekel aan.” Muriel: “We gaan bij de inspectie vooral voor een stevige constructie en een brandveilig pand. Zaken als gezondheid en bruikbaarheid neem je wel mee. Dit controleren we steekproefsgewijs. Maar waarom zou ik handhaven als een ventilatierooster 1 meter is in plaats van 60 centimeter is? Ons motto is: gebruik je gezond boerenverstand. Samen met de aannemer maken we een bouwwerk veilig, we maken gebruik van elkaars expertise. Waarbij ik binnen bepaalde kaders de afspraken bewaak. Maar we zijn geen bouwpolitie die over elke schutting komt zeuren.” Overigens maken maken gemeente en bouwer in een heibespreking afspraken over de manier waarop de palen de grond ingaan.

Korfwapening

Op de bouwplaats zweten de bouwvakkers peentjes, gelukkig blijkt het beton van de wanden al gestort en werken velen inpandig. Hier en daar klinkt zacht getimmer en geschuur achter de muren. Muriel beklimt de steiger en bekijkt het vlechtwerk dat de appartementen aardbevingsbestendig maakt: “Extra korfwapening. Als de grond schudt, zorgt dat voor stabiliteit zodat het complex niet als een kaartenhuis in elkaar stort.”

Bouwinspecteur1

Kieren

Verder constateert hij inderdaad dat een eventuele brand nu nog niet zoals voorgeschreven 60 minuten binnen hetzelfde vertrek blijft. Ook treft de bouwinspecteur nog veel kieren aan en kijkt naar het zicht op de appartementen vanaf de Paterswoldseweg met het oog op de welstand. Tevens let Muriel op de rolstoeltoegankelijkheid omdat het om woonzorgappartementen gaat.

Ongelukken

De steigers zijn afgedekt met gaas zodat vallende spullen geen ongelukken veroorzaken. Onderdeel van het veiligheidsplan dat de bouwer sinds enkele jaren aan de gemeente moet overleggen vóór de bouw start. Dat gebeurde nadat een vrouw in Den Haag dodelijk bedolven raakte onder losliggende steigerdelen die naar beneden vielen. “Bij bouwen op hoogte moet je aan voorwaarden voldoen. Dan gaat het om: waar komt de kraan te staan? Waar komt het hek? Hoe dicht bouw je bij de openbare weg?”

Monument

“Het hangt daarna tijdens de bouw van het object af hoe vaak we komen kijken.” Een advocatenkantoor nabij het centrum dat de eigenaar verbouwt tot luxeappartementen is wat vaker de bestemming van zijn inspecties. Want het gaat om een Rijksmonument in de historische binnenstad. “Elke keer als de aannemer niet weet of hij iets mag veranderen, vraagt hij mij om langs te komen.” Een eeuwenoude schouw, hoge plafonds en glas-in-loodramen spreken boekdelen.

Bouwinspecteur5

Kamerverhuur

Eerst feliciteert Muriel de aannemer met de geboorte van zijn dochtertje. “Is het snel gegaan?”, informeert hij. Bij de inspectie vertelt de eigenaar dat hij in het bovenste appartement twee slaapkamers wil maken in plaats van één, dit wijkt af van de bouwtekening. Muriel fronst zijn wenkbrauwen. “Het moet geen kamerverhuur worden, ik spreek dat nu in goed vertrouwen met je af en wil graag een revisietekening. Als er ooit een andere eigenaar komt en er studenten wonen, moeten wij ze vertellen dat ze eruit moeten.” “Dat is niet aan de orde”, bezweert de eigenaar.

Mensenkennis

“Ik ben blij dat de verbouwing in goed overleg gaat”, zegt de eigenaar over de gemeentelijke inspecties. “Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Als wij iets doen wat niet mag, moeten we het weer slopen. Dat kun je beter nu weten dan achteraf.” Op de terugweg naar kantoor vertelt Muriel: “De inspectie kan in principe gemoedelijk verlopen. Dat vraagt van ons flexibiliteit, bouwkundig inzicht, goede communicatieve vaardigheden en mensenkennis. En je moet sterk in je schoenen staan. Maar zonder bouwinspecteurs zouden aannemers vrij spel krijgen om lukraak te bouwen. Daarom is het goed dat er onafhankelijk toezicht bestaat door de gemeente, wij nemen de veiligheid van burgers serieus.”