Bloemist René Julsing: “Vervanging gele steentjes is ondernemersrisico”

Tot en met 2022 vervangt de gemeente alle gele steentjes in de binnenstad. Tot 13 maart is de Steentilstraat aan de beurt. “Ik ben natuurlijk niet blij dat de straat eruit ligt, maar dat is ondernemersrisico”, vindt eigenaar René Julsing van bloemenzaak La Bouquetterie. Wat merkt hij van de werkzaamheden?

Er is geen ontkomen aan, op het kruispunt van het Schuitendiep en Steentilstraat blokkeert een groot bord de weg. Felgeel geklede medewerkers vragen fietsers om af te stappen of om te rijden. “Dat doen ze vanwege de veiligheid van de wegwerkers en dat is prima”, zegt Julsing daarover tussen de tulpen, chrysanten, rozen, gerbera’s en sanseveria’s.

Omzetverlies

Alleen loopt hij daardoor wel inkomsten mis, bloemen houden immers van mensen. “De kasomzet in de winkel is in deze weken een kwart van de normale verkoop. Er komt alleen looppubliek langs, geen passanten die de uitstallingen en handel voor de deur zien staan. Zien is verkopen. Al moet ik eerlijk zijn: het weer is ook niet fantastisch.”

Klagen

Een aannemer legde sinds begin januari eerst nieuwe gele steentjes op de stoepen, ook dat leidde bij de bloemenzaak al tot minder omzet. Net als het vervangen van gas- en waterleidingen vorig jaar. De weg gaat niet altijd over rozen. “Sommige ondernemers in de buurt hoor je daar steen en been over klagen. Zelf ga ik niet schelden op de gemeente. Iedereen in de binnenstad krijgt er mee te maken. Het is even niet anders en je moet er maar mee dealen”, luidt zijn nuchtere kijk op de zaak.

Sociale media

Bovendien is de ondernemer geen muurbloempje. “Ik ben creatief. Als de straat eruit ligt, moet je mensen op een andere manier lokken. Bijvoorbeeld via de sociale media of door grote planten buiten te zetten. Je moet niet op je krent in de winkel blijven zitten.” Dat deed hij toch al niet en dat relativeert de geleden schade door de werkzaamheden. “Wij bieden altijd de service van bezorging aan huis, mensen hoeven niet te piekeren over het meenemen van planten. En ik ben nu extra blij met mijn afzet buiten de deur aan hotels, restaurants en bedrijven.”

Klanten

Julsing bestelt dan ook niet minder bloemen. Ook nu staat hij drie keer per week om 5.00 uur ’s ochtends op om naar Aalsmeer te rijden. “Mocht er aan het eind van de week veel overblijven, dan koop ik vrijdag misschien minder bloemen in voor het weekend.” Klagende klanten neemt hij voor lief. “Het is vooral lastig voor oude mensen. Een oudere dame kon met haar scootmobiel alleen voorin de straat komen, die moest ik ter plekke helpen.” Omdat het werk in stukjes gebeurt en de winkel altijd toegankelijk blijft via een deel van de straat, vormt de bevoorrading geen probleem.

Aannemer

Over de informatie vooraf is de ondernemer goed te spreken. “We kregen keurig netjes een brief van de aannemer met een foto-illustratie wat ze gingen doen.” Ook het contact met de stratenmakers vindt hij prettig. “Het is een beetje geven en nemen, de communicatie verloopt prima. Ik heb een babbeltje met de jongens gemaakt om de stoep voor de winkel op een vrijdag af te maken. Daardoor kon in het weekend buiten planten stallen. Want ik heb stallingsrecht en betaal daarvoor precariobelasting.”

IJsbaan

De gele steentjes liggen sinds de jaren ’90 in de binnenstad, aan de Steentilstraat wat korter. Ze zijn aan vervanging toe. Door het vele gebruik gingen de oude stenen regelmatig kapot. “En zodra het regende, werd het hier een ijsbaan”, weet Julsing. De nieuwe steentjes zijn stroever. Over de oude wegbedekking: “Het was beter geweest als de gemeente destijds eerst ergens een proefstraat had gelegd om na een jaar te checken of het voldeed. Dan hadden ze kunnen zien dat de steentjes glad waren. Als ik nieuwe verlichting wil aanschaffen, probeer ik het ook eerst in een deel van de zaak uit.”

Fris

Zeker is dat de nieuwe gele steentjes uitvoerig zijn getest op onder meer stroefheid, hiervoor gelden extra strenge normen. Binnenkort ligt de hele Steentilstraat er weer fris bij. “Het wás geel en het wórdt weer geel”, lacht Julsing schouderophalend. “Maar het ligt er netter in dat het lag”, erkent hij.