U bent hier

Bewoners Selwerd aan zet bij wijkvernieuwing

Kirsten Talens in speeltuin

Van een skatebaan tot een hondenparcours. En van picknickplekken tot pierenbadjes.

Bewoner Kirsten Talens barst van de goede ideeën om Selwerd aantrekkelijker en leefbaarder te maken. Dat is ook wat de gemeente beoogt met plannen voor wijkvernieuwing waarbij de bewoners aan zet zijn. “De gemeente is bereidwillig en wil het samen met de wijk doen”, zegt Kirsten.

Portiekflats

Selwerd bestaat alweer 50 jaar en is gebouwd zoals dat in de jaren ’60 en ’70 gangbaar was. Met brede straten, veel asfalt, keurige rijtjeshuizen en dominerende portiekflats. “Daar heb ik niet zoveel mee, portieken die je moet delen geven me niet zo’n fijn gevoel. Ik treur er niet om dat ze weggaan”, zegt Kirsten die zelf met haar kinderen in een gerenoveerde huurwoning leeft in de Prunusstraat. Toen de gemeente de bomen in het hofje daar vanwege ziekte moest kappen, ijverde ze succesvol voor het planten van nieuwe bomen en het aanleggen van rozenstruiken. “Daar moet je je hard voor maken. Als je niks zegt, gebeurt er ook niks”, zegt ze daarover.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kirsten Talens

Wijkvernieuwing

B&W presenteerden onlangs ook plannen om héél Selwerd op te knappen. Met meer ruimte voor groen, sporten, spelen en ontmoeten. De wijk gaat toch al op de schop met het aanleggen van een warmtenet, sloop en nieuwbouw van 700 huurwoningen en een onderhoudsbeurt. “Als er niets zou gebeuren, zou de wijk verloederen. De wijkvernieuwing is een kans om als bewoners mee te denken over wat er moet komen”, vindt Kirsten. Ze reageerde een paar maanden geleden op een ontwerp voor vergroening van de Mispellaan en kreeg toen de vraag of ze verder wilde brainstormen over chill- en speelplekken voor jongeren. “Het is de bedoeling dat hiervoor een groepje komt met bewoners, gemeente en het Wijkbedrijf Selwerd. Wil je meedenken? Meld je dan bij het Wijkbedrijf.”

Pubers

“Selwerd is heel divers, alles woont hier. De originele oudere Selwerders, hun kinderen die er vaak zijn blijven wonen, jonge gezinnen voor wie de populaire buurten te duur zijn en veel mensen van buitenlandse afkomt uit bijvoorbeeld Syrië. Jongeren hebben moeite om zich hier te vermaken, er is niet zoveel voor hen. Een wipkip, schommel en glijbaan zijn leuk voor kinderen tot 6 jaar, maar jongeren gaan er niet op. Ze vervelen zich omdat er geen plekken bestaan waar ze puber kunnen zijn.”

Rondhangen

Dat leidt tot rondhangen waar andere bewoners zich dan weer aan storen. De wijk telt relatief veel uitkeringsgerechtigden en ouderen. “Zij zijn alle dagen thuis, houden de buurt in de gaten en ergeren zich soms al groen en geel als een kind de trap oploopt.” Pratend over wijkvernieuwing doet Kirsten dan ook een hartenwens: “Betrek jongeren erbij en bedenk niet vanaf de tekentafel een voetbalkooi. Ik vind het belangrijk dat de gemeente goed inspeelt op hun behoeften en naar hen luistert. Mensen krijgen gauw het idee dat er iets voor hen beslist is. Als jongeren het gevoel krijgen dat een nieuwe plek echt van hen is, krijg je ook minder vernielingen.”

Speeltoestellen lenen

Kirsten zit al in een clubje dat zomeractiviteiten voor kinderen organiseert. “Een straat kan van het Wijkbedrijf een dag lang speeltoestellen lenen zoals een basketbalpaal en een zwembadje voor kinderen. Je mag de straat dan afzetten. Veel mensen gaan door corona niet op vakantie en in een deel van Selwerd sowieso al nooit.”

Skatebaan

Daarnaast denkt ze ook mee over blijvende oplossingen voor oudere kinderen. Wat haar betreft komen er pannakooien en betonnen speelplekken waar je kunt skaten en steppen. “Dat is voor zóveel leeftijden leuk. Wat ik ook in een ander deel van de stad zag, is een combi van fitness en freerunning. Een betonnen installatie met buizen waar je aan kunt hangen en je spieren traint met de voetjes van de vloer.”

Hondenlosloopveld

Volgens haar beschikt Selwerd over genoeg grote grasvelden die zich hiervoor lenen. “Je moet wel opletten dat het geluid niet teveel weerkaatst tegen grote flats.” Veel mensen hebben ook last van hondenpoep. “Er moet een goed veld komen waar honden kunnen rennen. Met een zigzagparcours met paaltjes waar honden een parcours afleggen. Wat mij ook leuk lijkt, zijn picknickplekken voor mensen die hier niet vandaan komen. Je ziet hen vaak ’s avonds laat nog buiten eten. Zulke picknickplekken zorgen ook voor meer verbinding.”

Ontmoeting

De omgeving van winkelcentrum Selwerd vindt ze eveneens geschikt voor voor ontmoeting. “Dat is altijd een drukke doorloop. De ouderen die daar altijd komen zien graag kinderen. Maak bij de vijver een mooie speelplek voor kinderen met een waterpomp. In Amsterdam zag ik pierenbadjes in de parken, mensen vieren daar hun vakantie in het Vondelpark en Oosterpark. Dat lijkt me ook leuk voor de wijk.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Impressie groene as door Selwerd

Smallere hoofdstraten

Kirsten noemt het eveneens “verstandig” dat de gemeente een groene as wil aanleggen die het in Selwerd versnipperde groen aan elkaar rijgt. “En de hoofdstraten waar geracet wordt zoals de Esdoornlaan en Iepenlan mogen smaller, dat kan gezelliger met auto’s die te gast zijn.” Ook denkt ze aan ondergronds parkeren en bredere stoepen. “Die zijn nu vrij smal met boomwortels die stoeptegels omhoog duwen. Daardoor struikelen ouders met kinderwagens en mensen met rollators.” 

Samen met bewoners

“Dat is een hele mooie waslijst aan bruikbare ideeën”, glimlacht wethouder Roeland van der Schaaf. “Die nemen we serieus en gaan we in overleg met andere bewoners goed bekijken. Zij weten immers zelf het beste wat goed is voor hun buurt. Bij onze plannen voor de wijkvernieuwing hangt alles met elkaar samen. Want het fysiek anders inrichten van straten kun je tegelijk aanwenden voor meer sociale contacten en het tegengaan van klimaatverandering. Maar we willen dit niet van bovenaf bepalen. De komende jaren gaan we steeds per straat in gesprek met bewoners over hun wensen.” “Dat lijkt me een overzichtelijke aanpak. Het gaat over de straat waar mensen zelf wonen, dat geeft ze ook het gevoel dat het hún beslissing is”, aldus Kirsten.

Bovenste foto’s: Kirsten Talens.

Onderste foto: plan voor de groene as door Selwerd.