Bewoners De Sitterstraat werken samen aan groene, mooie straat

Een sfeervolle groene jaren dertigstraat, dat is de De Sitterstraat in Helpman. En de straat is nóg mooier geworden: 21 bomen kregen een ‘boomtuin’. De gemeente haalde tegels eruit, leverde aarde en de basisbeplanting, de bewoners maken het af met eigen groen.

Dit jaar zijn er al 300 aanvragen gedaan voor boom- en geveltuinen, volgens groencoördinator Laurens Stiekema. “Waarschijnlijk door corona. Bewoners wandelen rond en zien het bij anderen.”

Goed voor klimaat

‘Ik zou graag wel boomtuintjes willen in de straat’, schreef Karin Hoogterp vorig voorjaar in de straatappgroep. Vanuit haar werk bij een botanische tuin wist ze: minituintjes maken de straat mooier én ze zijn goed voor het klimaat. “En psychologisch onderzoek laat zien dat mensen zich beter voelen in een groene omgeving.”

Enthousiast

De straat reageerde enthousiast. “Veel bewoners zijn geïnteresseerd in duurzaamheid”, zegt Karin. “En toevallig had een buurvrouw nét een aanvraag gedaan bij de gemeente. Bijna iedereen in de straat wilde wel meedoen. We hebben toen een apart appgroepje gemaakt. In overleg met Laurens Stiekema van de gemeente kwamen we tot 21 boomtuinen. Elk tuintje wordt straks door twee huishoudens onderhouden. Zij halen onkruid eruit en geven af en toe water.”

Maagdenpalm

De bewoners gingen naar de Kruidhof in Buitenpost om te kijken welke planten het goed zouden doen in de straat. En ze keken bij andere wijken in de stad, om beter te kunnen formuleren hoe ze het zélf wilden hebben. “We willen het beeld van eenheid bewaren in de straat.  Daarom levert de gemeente voor elk boomtuintje dezelfde plantjes, zoals vrouwenmantel en maagdenpalm. Maar we geven ook zélf invulling aan de tuintjes. We hebben het erover gehad om eigen tuinplanten te stekken. En zelf wil ik er wel eetbare dingen in.” Boomranden van cortenstaal schermen de tuintjes af en zorgen voor voldoende loop- en parkeerruimte. “De gemeente heeft ons veel werk uit handen genomen en goed geholpen”, vindt Karin.

Extra veel aanvragen

De Sitterstraat is niet de enige straat waar bewoners gezamenlijk boomtuinen aanleggen. “Eerder dit jaar gebeurde het ook al aan de Kerklaan, de Gratamastraat en een zijstraatje van de Petrus Campersingel”, zegt Laurens Stiekema, groencoördinator van de gemeente. “Het afgelopen halfjaar zijn er al 300 aanvragen voor boom- en geveltuinen gedaan, vanwege corona zijn dit er extra veel. Bewoners wandelen rond en zien het in andere straten.” En dit werk kan gewoon doorgaan, want iedereen werkt buiten, met 1,5 meter afstand. “We schudden alleen geen handen.”

Oase van bloemen

Met hemelvaart hebben de bewoners, op anderhalve meter afstand van elkaar, de eerste plantjes in de grond gezet. Over 5 jaar bestaat de De Sitterstraat 100 jaar. Hoe mooi is het om dat te vieren in een oase van bloemen?

Wilt u ook bijdragen aan een groene straat? Kijk op onze website.