Bewoner lanceert plan voor groen plein tussen Sledemennerstraat en Westerbinnensingel

“Groen moet je doen.” Toen bewoner Gerrit de Goede dat hoorde bij een lezing, dacht hij: geen woorden maar daden. Hij maakte een schets van een groen plein bij de onderdoorgang tussen de Sledemennerstraat en de Westerbinnensingel. Daarmee stapte Gerrit naar de gemeente die enthousiast reageerde. Zo ontstaat hier komend voorjaar waarschijnlijk een nieuw groen stukje binnenstad.

Het is stil in de Sledemennerstraat, in de verte slaat zacht de klok van de A-kerk. Halverwege de verdiepte straat kun je onder de huizen door naar de hoger gelegen Westerbinnensingel lopen, Gerrit woont boven deze onderdoorgang. Die bestaat uit een plein met grote tegels en twee forse bomen. “Het maakt een haveloze indruk, het plein heeft geen enkele functie”, zegt de bewoner mistroostig. “Dat was in de jaren ’70 toen het werd aangelegd heel normaal”, weet gemeentelijk groencoördinator Laurens Stiekema.

El Dorado

Het hoger gelegen plein is voor voetgangers te bereiken via een steile trap, fietsers en mensen met een rollator maken gebruik van een hellingbaan. Naast het stenen plein ligt een groen parkje, bewust een beetje verwilderd op verzoek van de bewoners. Af en toe landen dwarrelende herfstbladeren op de schommel en de bankjes. “Dit is een klein natuur El Dorado”, zegt Gerrit.

Overlast

Maar het stenen plein voor de onderdoorgang noemt hij ongezellig en kwetsbaar. “We hebben veel overlast gehad van prostitutie, die is nu verdwenen na de afschaffing daarvan in het A-kwartier. Er zitten wel eens groepjes studenten op de stoep.” Laurens: “Dan fungeert zo’n onderdoorgang als een klankkast.” Gerrit: “De tegels zijn ook lastig schoon te houden, de veegmachines van de gemeente kunnen er niet komen. Het ziet er verwaarloosd uit, achenebbisj.” “Fysiek is er misschien nog niet zoveel aan de hand, gevoelsmatig wel”, vindt Laurens.

Voorlopig ontwerp

Gerrit weet wel hoe daarin verandering kan komen. “Tijdens het Festival van de Geest in de Nieuwe Kerk was groen dit jaar het thema. Ik hoorde de gemeentelijk stedenbouwkundige Tamara Ekamper vertellen over verstening en vergroening. We wisselden mailadressen uit en zij maakt er achter de schermen werk van. Zelf heb ik een foto van de huidige situatie genomen met mijn iPad en die foto met het programma Paint bewerkt tot een voorlopig ontwerp van de nieuwe situatie.”

Uitbreiding

In zijn voorstel maken de tegels plaats voor gras en borders met struiken, de twee bomen blijven uiteraard staan. Het plein is in het ontwerp omgeven door een hek met een haag. Eigenlijk een uitbreiding van maximaal 170 vierkante meter van het naastgelegen parkje. Een simpele verdubbeling van dat parkje is onmogelijk omdat bewoners er nog steeds langs moeten kunnen via de trap en hellingbaan. Laurens wijst ook op verhuizingen waarbij je niet meteen vanuit de voordeur in de struiken wil stappen.

Actie Steenbreek

Maar een tweede parkje omarmt hij. “Het past in onze Actie Steenbreek: tegels eruit, planten erin.” Daardoor ontstaan minder hitte-eilanden in de zomer en kan de stad overvloedig regenwater beter verwerken. “En het is één van de kansen om meer biodiversiteit in de binnenstad aan te brengen. Alle puzzelstukjes vallen in elkaar, het is een kans voor open doel.” “Nou moet de bal er nog in”, lacht Gerrit.

Buurtbewoners

“Het mooie van dit ontwerp is dat we ook gelijk een discussiestuk hebben”, meent Laurens. Het plan vond al weerklank in de buurt, in korte tijd ondersteunden 15 bewoners het idee met hun handtekening. “Normaal gaan we eerst een heel proces in om draagvlak te creëren, maar dat heb je allemaal al geregeld”, zegt Laurens tegen Gerrit. Ook in het overleg tussen gemeente en de buurtvereniging A-Kwartier kreeg de initiatiefnemer er de handen voor op elkaar.

Gras

“Als je wil, kunnen we morgen aan de slag”, grapt Laurens. Zo makkelijk gaat dat nou ook weer niet. Uiteraard moet de gemeente eerst een inschatting van de kosten maken. Bovendien is nog de vraag of er ook gras moet komen. Beide heren slapen er nog eens een nachtje over en gaan in december praten over een definitief ontwerp. Laurens verwacht dat de schop vervolgens in maart 2020 de grond in kan.

Derde foto: foto van de huidige situatie.
Vierde foto: het ontwerp van Gerrit de Goede voor de nieuwe situatie.