Bekende Harenaar zamelt plastic in

Bekend in Haren? Dan heb je ‘m vast wel eens voorbij zien komen: Harmjan Berends. Met zijn witte brommobiel zamelt hij zakken met plastic in op verschillende plekken in Haren.

Harmjan zit in de dagbesteding bij zorgboerderij De Mikkelhorst. “Ik vind het heel leuk werk. Ik doe het nu zo’n vier jaar”, vertelt hij. “Er zijn soms momenten dat ik denk: waar ben ik aan begonnen? Bijvoorbeeld wanneer er veel opengescheurde zakken tussen zitten. Of als zo’n grote bult ligt zoals nu”, zegt Harmjan terwijl hij wijst naar een tot de nok toe gevulde container op het terrein van De Mikkelhorst. “Maar toch zou ik dit werk niet willen ruilen voor iets anders.”

Route

Harmjan begint zijn werkdag in de medewerkersruimte van De Mikkelhorst. Voor hem ligt een kwitantieboekje en de planning van die dag. “Dit is hoe mijn morgen eruitziet. Op de dinsdag, woensdag en de donderdag”, vult hij aan. “Ik bepaal nu eerst de route voor vandaag. Er zijn vaste plekken waar ik per dag naartoe moet. Maar het leuke hieraan is dat ik zelf kan beslissen hoe ik de route in elkaar zet. En hoe mijn werkdag er vervolgens dus uitziet.”

Regels

Vandaag is zijn eerste stop bij de Buitenhorst, een kerkboerderij waar een woongroep gehuisvest zit. Op de oprit staat een grote plasticcontainer. “Er zijn een paar regels”, vertelt Harmjan terwijl hij een zak omhoog houdt. “De zakken moeten goed dicht zijn. Ze mogen niet lekken. En er mogen geen scheuren inzitten.”

Geen vuilnis

Harmjan is verantwoordelijk voor het ophalen van PMD: lege Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. “Wat ik doe, dat is geen vuilnis wegbrengen. Hoewel veel mensen denken dat ik dat wel doe. Je wilt niet geloven hoeveel zakken er open zijn, gescheurd of wat dan ook. Of ze stoppen er dingen in die niet mogen. Is geen pretje”, verzucht hij.

Vergoeding

“Nadat ik de zakken verzamelend heb en alles heb geteld, schrijf ik het aantal zakken op een bonnetje uit het kwitantieboekje. Dat bonnetje stop ik in de brievenbus.” De ‘inleveraar’ krijgt een vergoeding per zak. Dit kan oplopen tot 750 euro per jaar.

Opbrengst

Naast de woongroep komt Harmjan onder andere op scholen, sportclubs, in een aantal straten, appartementencomplexen, de Biotoop en bij de scouting. Inwoners kunnen hun zakken ook bij De Mikkelhorst afleveren. Rechts bij de poort staan containers waar ze in mogen. De opbrengst komt dan ten goede aan de Mikkelhorst.

Milieustraat

Na een aantal stops, rijdt Harmjan naar de Milieustraat in Haren. “Hier kom ik meerdere keren op een dag om de zakken in te leveren. Per keer lever ik zo’n 50 tot 60 zakken in”, vertelt hij trots. De teller voor deze ronde: 55 zakken.

Op zoek

“Eind dit jaar komt het project voor Harmjan tot einde, omdat het PMD-project binnen de gemeente stopt”, vertelt Gerboud ten Klooster, algemeen manager bij De Mikkelhorst. “Harmjans werkzaamheden vallen dan weg. Daarom zijn we op zoek naar een ander initiatief binnen de gemeente Groningen. Waar Harmjan met zijn auto, zijn kunde en zijn kennis weer nieuwe werkzaamheden kan doen. Dat zou bijvoorbeeld in de vorm kunnen zijn van papier of glas ophalen, dingen rondbrengen.”

Werk & Participatie

Brigitte Brouwer, adviseur vanuit directie Werk & Participatie, is vanuit de gemeente betrokken bij het project. “De Mikkelhorst benaderde mij om mee te denken over een nieuw dagbestedingsproject voor Harmjan. Wat voor soort werkzaamheden hij volgend jaar zou kunnen doen.”

Verbinder

“Ik ben eigenlijk een verbinder tussen de directie Werk & Participatie en de diverse organisaties in gebied Haren. Ik adviseer inwoners, het gebiedsteam Haren, wijkorganisaties. Met als doel dat organisaties en inwoners elkaar beter weten te vinden”, vertelt Brigitte. “In dit geval zoek ik samen met Gerboud, vanuit het netwerk dat de gemeente heeft, naar wat er mogelijk is voor Harmjan.”

Duidelijkheid

“Het is vooral van belang dat het structureel is. En dat Harmjan duidelijkheid heeft. Zodat hij weet waar hij aan toe is”, benadrukt Gerboud. “Dus heb je geschikte werkzaamheden voor Harmjan? Of een ander goed idee? Dan houden wij ons aanbevolen.”