U bent hier

Alle Groningse peuters twee dagen naar de opvang

Stad maakt als eerste in Nederland deze stap voorwaarts.
 

De gemeenteraad van Groningen omarmt de ambitie van het college van B&W om de ontwikkeling van peuters een flinke impuls te geven. Vanaf september moeten alle Groningse peuters (vanaf 2 jaar) de mogelijkheid krijgen om 16 uur in de week naar de kinderopvang te gaan. Wethouder Ton Schroor: ‘Ik ben er enorm trots op dat we als eerste Nederlandse gemeente zo’n grote stap voorwaarts maken om er voor te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen. Dit past in onze ambitie om de beste onderwijsvoorzieningen te hebben voor iedereen. Je leven lang leren, van 0 tot 100 jaar!’

Op korte termijn komt er een raadsvoorstel met de financiële uitwerking en een taskforce gaat aan de slag om te zorgen dat er na de zomer ook daadwerkelijk plek is op de kinderopvangvoorzieningen in de stad.

Goede start

Een groot deel van de peuters gaat op dit moment al naar de kinderopvang. De raad volgt de wens van het college dat alle peuters 16 uur per week naar de opvang kunnen. Dit betekent bijvoorbeeld dat ook peuters van wie de ouders niet (beide) werken en geen recht hebben op een aanbod vanuit kinderopvang, na de zomer 16 uur per week gebruik kunnen maken van een hoogwaardige ontwikkelingsgerichte kinderopvanginstelling.

Onderzoek

Onderzoek toont aan dat kinderopvang een goede voorbereiding is voor de basisschool. Denk hierbij aan sociale omgangsvormen, taalontwikkeling, samen leren en spelen. Kortom: ontwikkelen om een goede start op school te maken en de kans op leerachterstanden te verkleinen. Groningen gaat dit als eerste gemeente doen en uiteraard worden de effecten van deze stap goed onderzocht.  

Oproep aan het Rijk

Met dit besluit loopt Groningen dus voorop in Nederland. Schroor: ‘Voor zover wij weten is er nog geen andere gemeente die deze ambitie op deze manier uitvoert. We zijn de eerste gemeente die deze grote stap zet. Dit doen we in het belang van onze kinderen, maar eigenlijk zou dit voor alle kinderen in Nederland mogelijk moeten worden. Laat dit dus ook maar een oproep aan het Rijk zijn om met ons mee aan de slag te gaan.’