Alice Andreani en Julia Doornebosch ontvangen beurs Andrea Elkenbrachtfonds

Wethouder Cultuur Berndt Benjamins heeft maandagochtend de beurs uit het Andrea Elkenbrachtfonds uitgereikt aan de celliste Alice Andreani en de  violiste Julia Doornebosch. Alice en Julia ontvingen de prijs tijdens de opening van het nieuwe schooljaar van het Prins Claus Conservatorium, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Jaarlijks reikt de gemeente deze beurs van € 5.000,- uit. Dit jaar wordt het bedrag verdeeld over twee studenten.

De beurs biedt afgestudeerden uit de klassieke en moderne muziek de mogelijkheid om hun talent te ontwikkelen door deelname aan een vervolgopleiding in het buitenland.

Het Prins Claus Conservatorium zegt over de winnaars het volgende:

Alice Andreani (Seriate, Italië, 1998) is celliste en heeft zich op school ontwikkeld tot een zeer veelzijdig musicus. Haar inzet in de kamermuziek is groot en ze is zeer geliefd als partner en in verschillende ensembles. Als student is zij voorbeeldig; een opdracht voert zij niet alleen uit maar ziet zij als beginpunt om er zelf mee aan de slag te gaan en verder te ontwikkelen. Het conservatorium is trots op het talent van Alice en is van mening dat zij de mogelijkheid verdient om zich verder te ontwikkelen.

Julia Doornebosch (Groningen, 1998) is violiste en heeft de afgelopen 5 jaar een enorme vooruitgang geboekt. Julia heeft hard gewerkt aan haar eigen muzikale persoonlijkheid waarbij ze een prachtig eigen geluid heeft ontwikkeld.
Haar sterke temperament, fijne smaak en volwassen spel zijn nu een natuurlijk onderdeel van haar. Ze is een prettige student om mee samen te werken, beschikt over een serieuze houding en is een bescheiden persoon.

Andrea Elkenbracht

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht. Zij was in 1918 de eerste leerkracht van het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, en heeft 40 jaar  lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden vervolgstudies in het buitenland aan te bieden. Vanwege de Coronapandemie kan dat dit jaar ook een vervolgstudie in Nederland zijn. De beurs is de afgelopen jaren o.a. toegekend aan jazz-zangeres Brenda Frans, concertpianiste Ilona Timchenko, pianiste Lotte Veltman, en gitarist Kirill Dumchenko.

Talentontwikkeling “Ruim baan voor talent”

Het Andrea Elkenbrachtfonds, het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium maken onderdeel uit van de stimuleringsmaatregelen voor talentontwikkeling in de gemeente Groningen. Door het uitreiken van deze beurzen wil Groningen jong talent stimuleren, en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden voor afgestudeerde talentvolle kunstenaars.

De foto is van Geert van Duinen