U bent hier

25 jaar Kardinge: van NK sprint tot eerste zwemles

Kardinge is jarig! Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het Sportcentrum werd geopend. Henry Melishoek - medewerker van het eerste uur - trok in de maanden vóór de opening in een busje met een ‘levensgrote’ maquette van 2,5 bij 3,5 meter door de provincie. Hij deed MartiniPlaza, markten en ‘bazaars’ aan om het nieuwe Sportcentrum bij jong en oud te promoten. “Nu niet meer nodig, iedereen kent Kardinge”, zegt Henry. “Het is zelfs een van de belangrijkste sportvoorzieningen in Noord-Nederland.”

“Tot 1993 waren de ijsbaan in het Stadspark en het zwembad in het Noorderbad gevestigd. Maar het zwembad was in een hele slechte staat en in het Stadspark moest gebouwd worden”, vertelt Henry. “Daarbij kwam dat de politiek een belofte had gedaan aan de nieuwe wijken aan de noordoostkant van de stad. Er zou een zwembad in de buurt komen en er waren nieuwe sportvoorzieningen nodig.”

Sport, natuur en recreatie

Het nieuwe Sportcentrum Kardinge met zwembad en ijsbaan was de oplossing. In het sportcomplex werden ook fitnessruimtes en squash- en tennisbanen ondergebracht. Daarnaast ontwikkelde men het door Natuurmonumenten beheerde natuur- en recreatiegebied Kardinge. Het nieuwe complex opende in 1993, precies 25 jaar geleden.

Dakconstructie recreatiebad

Balie

Zwembad

De liefde voor het zwembad is Henry met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was badmeester in de Papiermolen. Ik begon ook in het zwembad, maar dan met klantbegeleiding en schoonmaak. Hartstikke leuk. Al snel haalde ik mijn diploma tot zwemonderwijzer. In die tijd was het zo dat als je ergens maar lang genoeg zat, je steeds hogerop kon klimmen”, vertelt hij.

Facilitair

“Ik heb alleen nooit één zwemles gegeven. Was veel liever ‘een vrije jongen’. Het was echt pionieren in de begintijd, er waren weinig regels. Waar ligt het werk? Dan pakken we dat op. In het begin deed ik alleen de schoonmaak. Maar al snel deed ik er andere facilitaire klussen bij – een beetje afwisseling maakt het werk alleen maar leuker - en werd daarmee het aanspreekpunt van de facilitaire dienst in Kardinge.”

Ervaring

“Van mijn leidinggevende moest ik op den duur een facilitaire opleiding gaan volgen. Ik was inmiddels teamleider facilitair. Die opleiding deed ik ernaast. Heb daar alsnog wel veel geleerd hoor, maar het meest leer je natuurlijk op de werkvloer op”, grijnst hij. “Ik had het erg naar mijn zin. Helaas kwam er in 2016 een reorganisatie, waarbij er een ‘laag’ uitgehaald werd. Ik verloor mijn baan als teamleider en belandde op de planning. Dat was niet de leukste periode uit mijn carrière.”

Oplossingen bedenken

“Gelukkig zagen ‘ze’ dat ik op mijn best was als ik problemen kon oplossen. Oplossingen bedenken, waar dan ook voor. Groter dan alleen ‘met uren schuiven’. Ik kon aan de slag bij beheer en techniek én werd evenementencoördinator. Echt een top combinatie. Ik doe nu de helft evenementen en de helft beheer”, zegt hij stralend. “Een manusje van alles.”

Diversiteit

Zijn hoogtepunt? “De diversiteit hier in z’n algemeenheid”, zegt Henry. “We hebben het NK sprint schaatsen elf keer mogen organiseren. En onlangs nog het NK marathon schaatsen. Je werkt dan samen met vrijwilligers, dat zijn voornamelijk mannetjes van in de 70. Met de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond). En met de NOS, zij zonden vijf uur lang live uit. Allemaal professionals. Heel dynamisch, deze samenwerking.”

Kabelbaancamera

“De NOS zendt trouwens het liefst vanuit Groningen uit. ‘Want in Groningen is alles mogelijk’. Ze testen hier vaak nieuwe dingen, zoals een kabelbaancamera of een hangende camera aan de brug. Heel cool”, vindt hij. “Schaatsen is soms saai om naar te kijken. Met die cameratechnieken maakt de NOS de beelden wat spannender. Een eer dat ze die technische hoogstandjes hier testen.”

Contrast

“Het contrast met topsport is zo mooi. De ene dag sta ik in de regiebus van de NOS. En de volgende dag zie ik kindertjes met knikkende knietjes en blauwe lipjes op de kant staan voor hun eerste zwemles.”

Grote evenementen

“En laat ik andere grote evenementen niet vergeten. Bijvoorbeeld het eindfeest van de KEI-week. Vijfduizend studenten de hele nacht feestend in ons pand, verdeeld over het zwembad, de ijsbaan en de verschillende zalen. Een grote logistieke uitdaging en met alle veiligheidsregels van tegenwoordig organiseer je er bij wijze van spreken een heel veiligheidsfeest naast. Maar dat is alleen maar goed, hoor”, benadrukt hij. “En zo hebben we nog de hardcore- en de housefeesten, de Pasar Malams. Dat trekt weer een totáál ander publiek.”

Verbouwing

In 2006 werd Kardinge voor het eerst gerenoveerd, waarbij onder andere de kleedhokjes, zwembadvloeren, -tegeltjes en pompen zijn vervangen. De nadruk van deze verbouwing lag op de installatietechniek en het bouwkundig onderhoud.

Bubbelbaden en solariums recreatiebad

Grootste verandering

“Voor mij persoonlijk voelt fase 2 van de verbouwing als de grootste verandering van de afgelopen 25 jaar”, vertelt Henry. In 2014 volgde deze tweede fase. Hier lag de nadruk op de sfeer en op een upgrade van het hele complex. “De entree kreeg toen een nieuwe look. Er kwamen een nieuwe sporthal, vijf nieuwe squashbanen, zes nieuwe buitentennisbanen bij en een nieuwe zaal voor judo en andere sporten, de dojo. Ook zijn er extra vergaderzalen en leslokalen voor het Alfa-College gebouwd. Een grote verandering, maar een enorme positieve.”

Veiligheid

“En wat er dus ook anders is dan vroeger: er zijn veel meer regeltjes en veiligheidsvoorschriften. Zo moet er tijdens evenementen bijvoorbeeld bij elke deur een brandwacht staan. Maar nogmaals, veiligheid voor alles. Ik juich deze regels alleen maar toe.”

Jubileumdag

Een jubileum is natuurlijk niet compleet zonder feest en daarom is Sportcentrum Kardinge aanstaande zaterdag 9 februari de hele dag geopend. “We hebben een divers programma met voor elk wat wils. Bezoekers kunnen gratis meedoen aan een schaatsclinic, een lesje zeemeerminzwemmen of duiken, curling, ijshockey en squashclinics, er zijn verschillende demonstraties. En er kan virtueel gesport worden met een VR-bril.” Bekijk hier de rest van het programma. En ben je benieuwd naar Henry? Die loopt aanstaande zaterdag natuurlijk ook rond in ‘zijn’ Kardinge.

De voorbereidingen voor zaterdag zijn in volle gang