Raadsleden op werkbezoek bij cultureel Groningen

werkbezoek gemeenteraad aan culturele instellingen

De Groningse gemeenteraad gaat regelmatig op werkbezoek in de gemeente. De politieke partijen doen dat apart ook wel. Maar raadsleden van verschillende fracties gaan ook geregeld met elkaar op pad om contacten op te doen en te ontdekken wat er speelt in de gemeente.

Zo zijn raadsleden van de raadscommissie Onderwijs en Welzijn woensdagochtend 3 april op werkbezoek geweest bij cultureel Groningen. De raadsleden ontmoetten vertegenwoordigers van 12 instellingen als Het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Noorderzon, het Jonge Harten Festival en het Groninger Museum. De gemeente Groningen gaat beginnen met het schrijven van een nieuwe cultuurnota voor de komende 4 jaar. De gemeenteraad zal die cultuurnota uiteindelijk vaststellen.

Veeleisend publiek

De culturele instellingen informeerden de raadsleden in het pand van Noorderzon en VRIJDAG aan de Noorderbuitensingel over de stand van zaken in cultureel Groningen. Het geschetste beeld: Groningen is een spannende, kunstzinnige metropool met nationale en zelfs internationale uitstraling met veel experimenten en een veeleisend publiek. De kwaliteit is hoog, maar van alle culturele disciplines is er maar één.

Aan de orde kwam ook de brief van de Kunstraad Groningen aan de Groningse politiek (gemeente en provincie). Daarin staat dat er zeker 5 miljoen euro extra nodig is om de culturele kracht van Groningen te behouden en te versterken. Nu is het budget zo’n 35 miljoen euro per jaar. Daarvan betaalt de gemeente Groningen 6 miljoen.

De 12 instellingen en de raadsleden vonden de ontmoeting erg waardevol. Onder gasten uit de gemeenteraad waren veel raadsleden die voor de eerste keer in de raad zitten en cultuur vers in hun portefeuille hebben.

Werkbezoeken

De woensdag is voor Groningse raadsleden de dag van vergaderingen en werkbezoeken. Onlangs brachten raadsleden werkbezoeken aan onder meer Ten Post (dorpsvernieuwing) en Overbrug (netwerk van instellingen in het jeugdwerk). Voor de komende tijd zijn er werkbezoeken aan onder meer schoolstichting Baasis in Haren en het huis van de amateurkunst VRIJDAG. Zie ook de agenda van de gemeenteraad.

De instellingen waaraan de raadscommissie het werkbezoek bracht: Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Noorderzon Performing Arts Festival, Eurosonic Noorderslag, Noord Nederlands Orkest, Stichting Literaire Activiteiten Groningen (Noordwoord), Jonge Harten Festival, Groninger Museum, Het Houten Huis, Noorderlicht – Huis van de Fotografie, Vooropleiding theater De Noorderlingen, Grand Theatre.